Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA

Koncertzālē "Palladium" 2025. gada 12. februārī uzstāsies viens no šā brīža spožākajiem džepopa māksliniekiem pasaulē – Džeimijs Kallums (Jamie Cullum).

Mūziķa enerģiskie dzīvie priekšnesumi, kas apvieno džezu, popu un soulmūziku, ir iemantojuši pasaules mēroga atzinību, vēsta koncerta rīkotāji no "Positivus Music".

Biļetes uz koncertu tirdzniecībā būs no 20. septembra pulksten 9 "Biļešu servisa" tīklā. FBI un "Positivus" festivāla koncertu kluba biedri biļetes varēs iegādāties iepriekšpārdošanā jau no 18. septembra pulksten 9, izmantojot kodu, kas tiks izsūtīts reģistrētajiem lietotājiem. Ātrāk biļetes varēs iegādāties arī "Delfi Plus" abonenti. Saite biļešu iegādei abonentiem būs pieejama "Delfi" kontā.

Angļu džezpopa dziedātājs Džeimijs Kallums ir viens no pasaulē visatzītākajiem šī gadsimta dziedošajiem pianistiem, dziesmu autoriem un klasisku dažādu žanru dziesmu interpretētājiem. Lai gan dēvēts par džezpopa dziedātāju, viņš ir arī ierakstus visvairāk pārdevušā britu džeza mākslinieka titula īpašnieks. Tāpat Kallums pazīstams arī kā iknedēļas džeza radio šova vadītājs "BBC Radio 2".

Karjeras laikā Džeimijs Kallums ir ierakstījis deviņus studijas albumus, izdevis trīs izlases, vienu koncertieraksta albumu un 24 singlus. Savulaik braucis koncertturnejās kopā ar dziedātāju Eimiju Vainhausu (Amy Winehouse, 1983-2011) un viņas pavadošo grupu. Abi pat kļuvuši par tuviem draugiem.

Džeimijs Kallums koncertos ne vien dzied un spēlē klavieres, bet ar kāju sit arī ritmu, izmantojot īpašu, apskaņotu kasti (stomp box), kas novietota zem klavierēm. Kad dziedātājs no tām pieceļas, palaižot atpūsties arī pavadītājmūziķus, viņš kļūst par cilvēku-orķestri, izpildot vienatnē, piemēram, "The White Stripes" lielāko, jau par sporta stadionu folkloru kļuvušo hitu "Seven Nation Army" bez neviena instrumenta, izņemot muti un balss saites, mākslinieks uzstāšanās daudzveidību raksturo koncerta rīkotāji.

Kaut savā mūzikā mākslinieks sen pārkāpj džeza standartu robežas, viņš ir palicis šim žanram uzticīgs, kopš 2010. gada otrdienās vadot iknedēļas džeza raidījumus "BBC Radio 2". Ierakstot 2014. gada albumu "Interlude" ar džeza skaņdarbu kaverversijām, viņš esot iedvesmojies no sava radio šova, uzdziedot duetos ar Loru Mvulu (Laura Mvula) un Gregoriju Porteru (Gregory Porter) – dziedātājiem, kuriem viņa raidījums esot kalpojis kā tramplīns uz lieliem panākumiem. Svinot šī – sava pirmā no A līdz Z džezam piederīgā – albuma iznākšanu, Džeimijs Kallums spēlējis pasaules nozīmīgākajos džeza klubos – Ņujorkas "Blue Note Jazz Club" un Londonas "Ronnie Scott's".

Dažādu žanru dziesmu kaverversijas liecina par daudzveidīgiem iedvesmas avotiem. Terminoloģijas pastiepšanai nu jau viņš kādu laiku tiek dēvēts par popdžeza dziedātāju, kurš no albuma uz albumu izved mūs cauri dažādām desmitgadēm ar tām raksturīgām tendencēm, arvien vairāk piedāvājot oriģinālkompozīcijas, bet saglabājot tradīciju nospēlēt pa kādam klasiskam gabalam. Gan no džeza un soula, gan roka un popa, gan hiphopa un elektronikas grandiem – repertuārā ir "The Killers", Reja Čārlza, Sufjana Stīvensa, Rendija Ņūmena, Kanye West, "Massive Attack", Rianas, "Pussycat Dolls", "Gnarls Barkley", Eltona Džona, Džastina Timberleika, "Joy Division", Lady Gaga un citu dažādu laikmetu mākslinieku slavenās un ne tikai slavenās dziesmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!