Foto: Birgit Püve/arvopart.ee

Pasaulē pazīstamais igauņu komponists Arvo Perts saņēmis vienu no vienu no mūzikas pasaules prestižākajām godalgām – Lielbritānijas Karaliskās filharmonijas (RPS) zelta medaļu, liecina Karaliskās filharmonijas mājaslapā publicētā informācija.

Balva tika pasniegta īpašā ceremonijā 12. septembrī Arvo Perta centrā, Laulasmā, Igaunijas ziemeļos. Komponistam balvu pasniedza Karaliskās filharmonijas biedrības priekšsēdētāja Andželina Diksone.

Ar šo medaļu tiek godināts Perta ilgais un pamatīgais ieguldījums mūzikā. Viņa unikālais kompozīcijas stils, kas sakņojas garīgumā un tradīcijās, ir jaucis robežas, žanrus un kultūras, rezonējis ar klausītājiem visā pasaulē, teikts Karaliskās filharmonijas biedrības paziņojumā. Svinīgajā pasākumā Diksone izcēla arī Perta ietekmi uz jaunajiem komponistiem, kā arī viņa mūzikas "garīgo tīrību" valdzina klausītājus dažādos dzīves mirkļos.

Pateicības runu teica Arvo Perta dēls un Perta centra vadītājs Mihaels Perts, kurš pauda, ka šī zelta medaļa nav vienkārši balva, bet Arvo Perta mūzikas pāri laikam stāvošas kvalitātes atzīšana.

Karaliskās filharmonijas biedrības zelta medaļa ir viens no senākajiem mūzikas apbalvojumiem, kas tiek pasniegts jau kopš 1871. gada. Vairāk nekā 150 gadu laikā prestižo godalgu saņēmis gan Johaness Brāmss, Igors Stravinskis, Žans Sibeliuss, Bendžamins Britens, Leonards Bernsteins un daudzi citi. 2017. gadā šo nozīmīgo balvu saņēma latviešu diriģents Mariss Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!