Foto: Kristaps Kalns

Nacionālā ierakstu kompānija "SKANi" laidusi klajā "Atomos" saksofonu kvarteta debijas albumu, kurā pirmo reizi ieskaņoti Džeikina Pusona, Madaras Pētersones, Platona Buravicka, Andra Dzenīša, Oskara Herliņa un Toma Rudzinska darbi.

Septiņi jaundarbi un seši jaunās, vidējās paaudzes komponisti no Latvijas – tāda ir saksofonu kvarteta "Atomos" albuma "Sharp Green" bilance. Dažādi skaņraži, kuru saknes ir gan neakadēmiskajā, gan akadēmiskajā mūzikā, taču viņus visus vienojusi ļaušanās "Atomos" avantūriskajam garam, kas rosinājis pētīt saksofona kvarteta skanējuma iespējas. Skaņdarbos viņi pievērsušies jautājumiem par cilvēci, ekoloģiju, vieliskumu, dzīvības plaukumu dabā un sevī, gan vienkārši atklājuši jaudīgu pašizpausmes un spēles prieku. Saksofonu kvartets, šķiet, jau pats par sevi nepieļauj blāvu mērenību, un šajā albumā mākslinieki mums sarūpējuši aizraujošu skaņu ceļojumu, kur dzirdam gan minimālisma estētiku, gan sonoristiku kā galveno virzītājspēku, gan "roķīgas" intonācijas, gan atmosfēriskas noskaņas, gan enerģētisku radošā spēka apliecinājumu," tā albuma anotācijā raksta muzikoloģe Lauma Malnace.

Saksofonu kvarteta "Atomos" dibinātājs Arvīds Kazlausks par albuma ieceri teic: "Šo gadu laikā "Atomos" repertuārā ir uzkrājušies vairāki jaundarbi, kurus gribējās iemūžināt albumā. Doma par diska ierakstīšanu virmoja gaisā jau labu laiku. Radās ideja, ka varētu ieskaņot albumu ar latviešu komponistu jaundarbiem, kas rakstīti speciāli saksofonu kvartetam "Atomos"".

2016. gadā Rīgā dibināto saksofonu kvartetu Atomos raksturo muzikāla intuīcija un virtuozitāte, daudzveidīgas skanējuma iespējas un zinātkāra atvērtība jaunajam. Kvarteta dalībnieki Arvīds Kazlausks, Aigars Raumanis, Roberts Martini un Rūdolfs Pēteris Rubenis ir izkopuši individuālo meistarību pie izciliem saksofonspēles skolotājiem Latvijā un papildinājušies citviet Eiropā un ASV. Katrs ir spilgta, sevi apliecinājusi personība Latvijas mūzikas ainā, visi kopā – rūpīgi slīpēta četru tembru kopskaņa, kas ieviļņo telpu un klausītājus, raksta izdevēji.

"Atomos" repertuārs lielākoties ir ceļojums 20. un 21. gadsimta akadēmiskajā un džeza mūzikā, ik pa laikam pieskaroties arī senākam muzikālajam mantojumam. Kvartetam izveidojies radošs dialogs ar darbīgiem pašmāju mūsdienu skaņražiem – Platonu Buravicki, Madaru Pētersoni, Andri Dzenīti, Džeikinu Pusonu (Jachin Pousson), Edgaru Mākenu, Raivi Misjunu, Andrievu Alksni, Marinu Vidmonti, kā arī džeza un ritma mūzikas komponistiem Ritvaru Garozu, Dāvi Jurku, Tomu Rudzinski un Karoli Šarku (Lietuva). Svaiga mūzika atskaņota koncertos Starptautiskajā saksofonmūzikas festivālā "Saxophonia", laikmetīgās mūzikas festivālos "Arēna" un "Latvijas Jaunās mūzikas dienas", alternatīvās kamermūzikas festivālā "Sansusī" Latvijā, kā arī festivālos Marijampolē un Klaipēdā, Lietuvā.

Aizrautīga uzstāšanās aizvadīta kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Jāņa Stafecka vadībā, atskaņojot Filipa Glāsa kontrastaino "Koncertu četriem saksofoniem un orķestrim" Lielajā ģildē (2022). Sadarbībā ar Viļņas Svētā Kristofera kamerorķestri un diriģentu Karoli Varjakoju interpretēts minimālisma spilgta pārstāvja, lietuvieša Broņus Kutaviča skaņdarbs "Ten toli, iki vidurnakčio" (2020). Kopā ar Orķestri "Rīga" atskaņota Nika Gothama vitālā "Bakhanāle" (2023).

Albums "Sharp Green" tapis sadarbībā ar Latvijas Komponistu savienību un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Albums fiziskā formātā pieejams 80 pasaules valstīs, kā arī digitāli visās populārākajās mūzikas straumēšanas platformās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!