Foto: Publicitātes foto

Dzintaru koncertzālē 11. oktobrī pulksten 19 kopā ar Latvijas Radio bigdendu uzstāsies dāņu komponists un saksofona spēles virtuozs Larss Mellers (Lars Moller), viens no vadošajiem mūziķiem mūsdienu Skandināvijas džeza mūzikā.

Kā mazo grupu un bigbendu vadītājs viņš ir uzstājies Eiropā, ASV, Ķīnā, Austrālijā, Tālajos Austrumos un Āzijā, portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāvji.

Mellers ir izkopis unikālu skaņas rokrakstu, apvienojot Ziemeļeiropas džeza tradīcijas ar ietekmēm no Indijas mūzikas un modernā džeza improvizācijām. Vairāk nekā 30 gadu ilgajā mūziķa karjerā viņš ir izdevis daudzus kritiķu atzītus solo albumus un sadarbojies ar starptautiski atzītiem māksliniekiem. Mellera izvērstie skaņdarbi iekļauti Dānijas Radio Bigbenda un Eiropas lielāko orķestru repertuārā. Īpaša atzinība ir izteikta par viņa spēju radīt emocionāli piesātinātas kompozīcijas un meistarību savienot dažādas kultūras un stilus, norāda Dzintaru koncertzāles pārstāve Indra Vilipsone.

Koncerta programmā iekļauti fragmenti no Larsa Mellera vērienīgākā darba "ReWrite of Spring", kurā Mellers ar novatorisku bigbenda skanējumu godinājis Igora Stravinska modernisma mūzikas šedevru ''Svētpavasaris’’. Tas ir ambiciozs un dinamisks opuss, kā arī Mellera radošā ceļa kulminācija, atspoguļojot vairāk nekā 30 gadu darbu ar bigbendiem. "ReWrite of Spring" ir viens no tiem lielformas bigbendu skaņdarbiem, kas džezu padarījis par izsmalcinātu un spožu koncertmūziku.

Pats Mellers par šo opusu teicis: "Tas ir viscaur caurcaurspīdīgākais darbs, ko esmu radījis, un līdz šim mans lielākais projekts. Iedvesmas avots nav "Svētpavasara" sižets, bet gan Stravinska metodes un paņēmieni; kā arī ''Svētpavasara" un citu viņa darbu ietekme uz džezu. Viņš paredzēja lietas, kas džeza tradīcijā kļuva skaidras tikai gadu desmitiem vēlāk, tostarp darbu ar sarežģītiem ritmiskajiem un harmoniskajiem slāņiem. Varētu arī teikt, ka esmu izmantojis dažus "Svētpavasara" būvblokus un Stravinska visuma ietekmes punktus."

Koncertā skanēs arī citi Larsa Mellera spilgtākie skaņdarbi no dažādiem autora daiļrades periodiem, kā arī kompozīcijas, kurās dzirdamas citu tautu mūzikas ietekmes.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!