Foto: Publicitātes foto

2025. gada 19. un 20. septembrī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā kopā ar orķestri uzstāsies islandiešu grupa "Sigur Ros".

Koncerti notiks koncertzālē "Alexela", prezentējot grupas jaunāko studijas albumu "Átta" kopā ar Tallinas kamerorķestra paplašināto sastāvu.

Šīs uzstāšanās būs daļa no grupas tikko izziņotās Eiropas un Apvienotās Karalistes īpašās orķestru turnejas. Divi koncerti Tallinā būs "Sigur Ros" vienīgie priekšnesumi Baltijā. Publiskā tirdzniecībā biļetes nonāks trešdien, 18. oktobrī, pulksten 10.

1994. gadā dibinātā grupa "Sigur Rós" (kas nozīmē "uzvaras roze" un nosaukta tā dziedātāja un līdzdibinātāja Jona Tora Birgisona jeb Jónsi jaunākās māsas vārdā) ir slavena ar savu unikālo skanējumu un daudzslāņainu varenumu, kā arī specifisku Jonsī balsij raksturīgu falsetu.

"Sigur Rós"" ir izdevusi astoņus studijas albumus, tostarp debijas pērli "Ágætis byrjun" (1999), par kuru skaļi sajūsminājās ne tikai ietekmīgākie mūzikas kritiķi, bet arī "Radiohead" un Deivids Bovijs; ( ) (2002), "Takk" (2005) un "Með suð í eyrum við spilum endalaust" (2008).

Grupas jaunākais studijas albums "Átta" (2023), pirmais pēdējo desmit gadu laikā, ir viņu līdz šim intīmākais un emocionāli tiešākais ieraksts. Tas atklāj visu, kas padarījis "Sigur Ros" par vienu no pasaulē atzītākajām mūsdienu grupām, ar gandrīz desmit miljoniem pārdotu albumu kopiju, raksta koncerta rīkotāji.

"Átta" ir tapis sadarbībā ar Londonas laikmetīgās muzikas orķestri, un to miksējis Pols Korlijs (Oneohtrix Point Never, Tims Hekers).

Jonsi albumu dēvē par "smagu, bet cerīgu" un atzīst, ka tas rakstīts pandēmijas un Ukrainas kara ēnā, tomēr ar "tīras zelta gaismas stariem tumsā". 2025. gads grupai turpinās būt īpašs gads, jo tiks svinēta nozīmīgā albuma "Takk" 20. gadadiena. Abos gaidāmajos koncertos "Alexela" koncertzālē uzstāsies pašreizējie grupas dalībnieki Jons Tors Birgisons jeb Jónsi (vokāls, ģitāra), multiinstrumentālists Kjartans Sveinsons (Kjarri) un basģitārists Georgs Holms jeb Goggi kopā ar paplašināto Tallinas kamerorķestri 41 mūziķu sastāvā (TCO).

Tallinas kamerorķestris ir "Grammy" balvas ieguvējs, kuru 1993. gadā dibināja diriģents Tenu Kaljuste. Pēdējo trīs gadu desmitu laikā tas ir kļuvis par vienu no Igaunijas pazīstamākajiem orķestriem un gaidītu viesi uz daudzām skatuvēm Eiropā un ārpus tās. Orķestris ir ieguvis atzinību ar savām mākslinieciskajām koncepcijām un interpretācijas meistarību. Viņu ierakstos, kas bieži tiek izdoti ar populārās ECM izdevniecības starpniecību, ir iekļauta Arvo Perta "Te Deum" interpretācija, kas gadu noturējās pasaules mūsdienu klasiskās mūzikas topa pirmajā desmitniekā. Citi orķestri, ar kuriem grupa sadarbosies koncertturnejas laikā, ir Londonas laikmetīgās mūzikas orķestris (LCO), Taivānas Nacionālais simfoniskais orķestris, "Resound Collective", Brisbenas filharmoniskais orķestris un Melburnas simfoniskais orķestris.

"Sigur Ros" sadarbojas ar PLUS1, lai atbalstītu War Child. 1 eiro no katras pārdotās biļetes palīdzēs "War Child" aizsargāt, izglītot un iestāties par kara skarto bērnu tiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!