Foto: F64

Vecrīgā un, iespējams, visā Latvijā vecākais mūzikas klubs "Depo" oktobra izskaņā apturēs savu darbību, liecina ierakts kluba "Facebook" profilā.

"Šonedēļ noslēdzas vairāk nekā 22 gadus garš posms "Depo" vēsturē – namam, kurā atrodas klubs mainās īpašnieks un līdz ar to beidzas nomas līgums ar klubu," raksta kluba īpašnieks Guntis Vanags.

Viņš gan norāda, ka ar jauno īpašnieku ir vienošanās, ka varētu slēgt jaunu līgumu, bet kamēr līgums nav parakstīts, tikmēr kluba nākotne neesot skaidra.

"Šonedēļ izbaudiet divus pēdējos koncertus un tad no nākamās nedēļas uz kādu laiku apturam savu darbību, ceram, ka tik uz pāris nedēļām," vēsta Vanags.

Šonedēļ klubā gaidāmi divi koncerti – trešdien, 23. oktobrī, "Depo" uzstāsies dziesminieks Imants Daksis un grupa "Pamirt", bet sestdien, 26. oktobrī, divas metālmūzikas grupas "Tabestic Eneteron" un "Flaying".

Par to, ka kluba "Depo" nākotne ir neskaidra un īpašnieks Vanags meklē jaunas telpas, "Delfi" rakstīja jau 2023. gada vasarā.

Kā toreiz "Delfi" stāstīja Vanags, ēka Vaļņu ielā 32, kurā atrodas klubs "Depo", piederēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai (LBAS). "Nevarēšu komentēt visus iemeslus, kāpēc šī ēka LBAS vairs nav vajadzīga, taču ir skaidrs, ka šis nams tai ir kļuvis nerentabls. LBAS funkcija tomēr nav pārvaldīt nekustamos īpašumus," saka Vanags. Savu lomu nospēlējuši arī strauji pieaugušie ziemas siltumenerģijas un elektrības tarifi. "Gluži vienkārši izdevumi par māju ir pārsnieguši ieņēmumus, tāpēc LBAS cenšas šo īpašumu atdot atpakaļ valstij," 2023. gada vasarā skaidroja kluba īpašnieks.

Jau tobrīd klubs "Depo", kā arī tam līdzās esošais deju klubs "Vecrīga", bija palikuši vienīgie ēkas nomnieki. Visu šo laiku klubs bija darbojies kā ierasts, tiesa, ziemas mēnešos nepieslēdzot centrālo apkuri.

Klubs "Depo", Vaļņu ielā 32, Vecrīgā, tika atvērts 2002. gada 15. martā. Tā priekštecis bija klubs "Metro" Lāčplēša ielā 5, kas bija pastāvējis nepilnus četrus gadus. Sākotnēji "Depo" bija iecerēts kā daudzveidīgs mūzikas nams ar fokusu uz dažādiem elektroniskās mūzikas žanriem. Tomēr gadu gaitā tas kļuvis par nozīmīgu roka un pagrīdes mūzikas platformu, kurā skatuve dota gan pavisam jauniem mūziķiem, gan jau pieredzējušiem veterāniem. Klubs allaž bijis atvērts arī ārvalstu māksliniekiem, piedāvājot plaša spektra mūziķu uzstāšanos. "Depo" muzicējuši gan "Arcade Fire" dalībnieki, kas Latvijā viesojās ar grupu "Bell Orchestre", gan grupas "Swans" dziedātāja, māksliniece un komponiste Džārbo, gan austrāliešu duets "The Moth Body" un daudzi citi.

Guntis Vanags ir "Depo" vadītājs jau kopš tā dibināšanas, šobrīd viņš ir arī vienīgais kluba īpašnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!