Foto: Ieva Romaško

Jau 19. reizi Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) veidots stends būs pasaules mūzikas forumā WOMEX, kurš šogad notiek Mančesterā, Lielbritānijā no 23. līdz 27. oktobrim un svin savu 30. jubileju.

Kā "Delfi" informē Latvijas Mūzikas informācijas centra pārstāvji, šogad Latvijas, Igaunijas un Lietuvas stendi jau tradicionāli apvienosies kopīgā Baltijas paviljonā, veidojot platformu kopīgām aktivitātēm. Kā katru gadu, arī šoreiz sadarbībā ar nacionālo ierakstu kompāniju "Skani" īpaši šim pasākumam tiks izdota digitāla etniskās mūzikas izlase "Native Music 19. Traditional / Folk / World-music Latvia".

Latvijas delegācija šogad būs īpaši kuplā skaitā – stendā strādās kopskaitā 18 pārstāvji no LMIC, festivāliem "Porta", "Dabā" un Valmiermuižas etnomūzikas festivāla, kultūras menedžmenta centra "Lauska", kā arī etniskās mūzikas un citu līdzīgu žanru mākslinieki un menedžeri no grupām "Auļi", "Very Cool People", "Laimas Muzykanti", "Rahu", "Umala Tevi", "Ogas", "Kaligo" un "Saucējas". Pirmo reizi Latvijas delegācijā būs arī studenti – četras Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas tradicionālās mūzikas nodaļas audzēknes dosies uz forumu, lai smeltos pieredzi un gūtu jaunus kontaktus. Latvijas pārstāvjiem kopā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem plānoti dažādi tīklošanās pasākumi, kā arī kopīga Baltijas stenda pieņemšana.

"WOMEX ir lielākais pasaules mūzikas forums, starptautiskākā un kultūras ziņā daudzveidīgākā mūzikas industrijas izstāde. Varam būt lepni, ka arī Latvijas stends līdztekus Baltijas kolēģiem ir starp apmēram 100 pasaules valstīm, kurām ir sava pārstāvniecība forumā," uzsver LMIC direktors Egīls Šēfers. "Galvenais ieguvums no dalības WOMEX ir jaunu kontaktu veidošana, kas īpaši svarīgi ir ilgtermiņa sadarbībā. Forumā var dzirdēt pasaules līmeņa mūziku – festivāli "Porta" un Valmiermuižas etnomūzikas festivāls te ir atraduši izcilus mūziķus, savukārt mūsu mūziķi te atrod savus klausītājus. Izlase "Native Music" tiek prezentēta ārvalstu mūzikas žurnālistiem un koncertu organizētājiem."

Etniskās mūzikas izlasi "Native Music 19. Traditional / Folk / World-music Latvia" producēja etnomuzikoloģe Lauma Bērza, kura stāsta: "Jau 19. reizi "Native Music" sniedz ieskatu aktuālajā Latvijas folk/tradicionālās/world mūzikas ainā. Izlasē iekļautas pieredzējušu tradicionālās mūzikas praktiķu interpretācijas, īpašā akustiskā vidē tapuši ieraksti un daudz mūzikas, kas klausītājam radīs vēlmi dejot. Būs dūdas, kokles un skanīgas balsis. Izlases mūzika ir spēcīga un reizēm arī melanholiska."

Izlases dizainu veidoja mākslinieks Vadims Kožins un tā noformējumā izmantotas Kārļa Lipšņa fotogrāfijas. Šī gada digitālā izlase "Native Music 19" pieejama LMIC mājaslapā.

Izlasē ir iekļauti grupu "Vilki", "Raxtu Raxti", "Iļģi", "Auļi", "Jauno Jāņu orķestris", "Tautumeitas", "Suitu dūdenieki", "Rahu", "Saucējas", "The Baltic Sisters", "Jōra", "Kaligo", Stanislav Yudin & Asnate Rancāne, "Zemiene", "Umala Tevi", "Banga", "Ogas", "Laimas Muzykanti", "Grēcīgie partizāni", "Garataka", "Lāns", "Very Cool People", "Līgas pH3" un Otaņķu etnogrāfiskā ansambļa ieraksti.

WOMEX ir nozīmīgākais pasaules, folka un etnomūzikas starptautiskais forums, kas šogad notiek jau 30. reizi. Forumā tiekas pasaules mūzikas jomas profesionāļi – vairāk nekā 2500 mūziķi, izdevēji, producenti, mūzikas žurnālisti, festivālu organizētāji un citi mūzikas industrijas pārstāvji no visas pasaules. Pasākuma piecās dienās var redzēt izcilus mūziķus no visas pasaules - uz vairākām skatuvēm uzstājas apmēram 60 muzikālas apvienības. Forumā var satikt sev līdzīgi domājošos, uzzināt par aktualitātēm, iegūt jaunus kontaktus un smelties iedvesmu jauniem projektiem.

No Latvijas mūziķiem līdz šim forumā ir uzstājusies koklētāja Laima Jansone (2011. gadā), grupa Iļģi (2015. gadā), Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa Saucējas (2019. gadā) un grupa ZeMe (2023. gadā).

Latvijas dalību forumā WOMEX finansiāli atbalsta Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Latvijas izpildītāju un producentu apvienība LaIPA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!