Foto: Arturs Kondrāts

Sestdien, 26. oktobrī, Koncertzālē "Cēsis" tiks atskaņota sitaminstrumentālistu dueta Guntara Freiberga un Jura Āzera otrā koncertprogramma, kas tapusi, esot koncertzāles rezidējošajiem māksliniekiem.

Kā "Delfi" informē koncertzālēs pārstāve Egija Saļņikova, koncerts "Rituāli" iecerēts kā laikmetīgās mākslas spogulis ar mūzikas un vizuālās mākslas sintēzi. Tajā skanēs 20. gadsimta leģendas Jaņņa Ksenaka skaņdarbus perkusijām, kā arī latviešu komponistes Annas Fišeres mūziku, tai skaitā jaundarba "Hagneia" pasaules pirmatskaņojumu. Koncerta scenogrāfijas autors – mākslinieks Miķelis Fišers.

Programmā sasauksies pašmāju atzītās komponistes Annas Fišeres un grieķu 20. gadsimta leģendas Jaņņa Ksenaka (Iannis Xenakis) mūzika, izceļot rituālu tēmu un papildinot vienam otru.

"Jannis Ksenakis ir viens no sitaminstrumentālistu svarīgākajiem komponistiem, lai arī pēc izglītības ir arhitekts. Interesanti, ka viņš, pēc izglītības būdams arhitekts, matemātiskus un ārkārtīgi sarežģītus algoritmus iztulko un ietērpj mūzikā. Savukārt, Anna Fišere ir spontāna komponiste. Viņai tuva ir improvizatoriska brīvība, kas joprojām ir ietērpta konkrētā rāmī. Ja Ksenakis ir kārtība, tad Anna Fišere ir haoss. Pozitīvā nozīmē! Un mēs centīsimies šos abus tēlus apvienot, jo tur, mūsuprāt, rodas tā rituālu burvība! Rituālā ir gan laicīgais un materiālais, gan, protams, garīgais un suģestējošais," programmas muzikālo koncepciju atklāj Guntars Freibergs un Juris Āzers.

Sitaminstrumentu solo skanēs Ksenaka "Rebonds A" Jura Āzera un "Rebonds B" Guntara Freiberga izpildījumā, bet OKHO džambu trio abiem pievienosies lietuviešu sitaminstrumentu zvaigzne Pāvels Ginters. Programmā skanēs arī Annas Fišeres darbs "Hesychia" lielam ansamblim, kas ticis izvirzīts starptautiskajam komponistu konkursam "Rostrum 2024".

Pasaules pirmatskaņojums Fišeres lielformāta opusam sitaminstrumentu duetam "Hagneia" tiek pieteikts kā vakara intriga. Tā skanējumā būs pielietoti netradicionāli spēles veidi un izmantoti dažādi objekti. Daļa no šiem skanošajiem priekšmetiem atdzims pēc skumjas dīkstāves metāllūžņu konteineros. Skatuves skanējumu bagātinās unikāls bronzas rotējošais zvans, ko īpaši šim notikumam radījis perkusionists un sitaminstrumentu meistars Žuāu Paišs Filipe (Joao Pais Filipe) no Portugāles.

Koncerta viešņa būs pasaulē aktīvi muzicējošā zviedru Paetzold flautas virtuoze Anna Petrini, solo atskaņojot Fausto Romitelli skaņdarbu "Seascape". Lai paplašinātu sava neparastā instrumenta repertuāru, Petrini daudz laika velta jauniem mūzikas projektiem, kā arī sadarbojas ar komponistiem, pasūtot jaundarbus.

Lai vizuāli paspilgtinātu programmas "Rituāli" klausītāju pieredzi, skatuve tērpsies mākslinieka Miķeļa Fišera veidotā scenogrāfijā, kuras centrā būs septiņi stilizēti megalītu modeļi, kas izgatavoti tā, lai to materialitāte sasauktos ar Cēsu koncertzāles arhitektūru.

Biļetes uz uzvedumu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!