Foto: LETA. Diriģents Uldis Kokars (centrā) un Latvijas Universitātes vīru koris "Dziedonis" uzstājas XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku konkursa "Koru karu" finālā Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē.

Šī gada 26. oktobrī, pulksten 18 Latvijas Universitātes Lielajā aulā Latvijas Universitātes vīru koris "Dziedonis"ar vērienīgu jubilejas koncertu svinēs pastāvēšanas 100. gadadienu.

Koncerta pirmajā daļā kora mākslinieciskā vadītāja Ulda Kokara vadībā Rīgas pirmatskaņojumu piedzīvos komponistes Lauras Jēkabsones cikls "Latvieša mīts", kas ir komponistes dāvana Latvijas Universitātes vīru korim "Dziedonis" apaļajā jubilejā. "Latvieša mīts" ir latviešu tautasdziesmu tekstos un intonācijās balstīts stāsts par latvieti, kurš savā dzīvē iziet caur vairākiem posmiem, kas ir viņa ceļā līdz dzīves briedumam – piedzimšana, pieaugšana, došanās karā, līgavas meklēšana, kāzas, kļūšana par tēvu – tas viss būs dzirdams L. Jēkabsones jaundarbā. "Latvieša mīta" atskaņojumu papildinās īpaši tam radīta gaismu mākslinieka Reiņa Smilteņa radītā gaismu režija.

Koncerta otrās daļas kodolu veido dažādu komponistu skaņdarbi, kas dažādos laikos ir veltīti vīru korim "Dziedonis" un ir ieņēmuši būtisku vietu "Dziedoņa" repertuārā. "Dziedoņa" un tā diriģentu Ulda Kokara, Eināra Verro un Oskara Jeskes vadībā, vīru kora skaņā iemirdzēsies vairāki Raimonda Paula, Imanta Kalniņa, Pētera Plakida, Romualda Kalsona, Selgas Mences, Valtera Kaminska, Valta Pūces un Andra Sējāna darbi – to vidū arī 2023. gada "Koru karos" plašu ievērību guvušais Sējāna skaņdarbs "Ka Mate! Ka Ora!", kurā iekļauti inuītu dziedājumi un maoru kaujas hakas elementi.

Koncerta noslēgumā būs būtiska un neatņemama "Dziedoņa" jubilejas tradīcija – korim pievienoties tiks aicināti kora bijušie dziedātāji un kopā atskaņot Kaminska "Mūžu mūžos būs dziesma" un Riharda Vāgnera "Svētceļnieku kori" no operas "Tanheizers".

Koncerta režisors – Kārlis Anitens, soliste – Angelīna Krivošejeva, pie klavierēm – pianiste Ilze Dzērve. Koncertu vadīs muzikoloģe un radio personība Liene Jakovļeva.

Ieeja koncertā bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!