Foto: Pēteris Bērziņš

Projektā "Putāns. Toreiz un tagad" iznāk dzejnieka Seimaņa Putāna kopotie raksti, kā arī divi singli ar reperu Gustavo, anša un Ūgas piedalīšanos.

Gaidot koncertizrādes "Putāns. Toreiz un tagad" tuvošanos, klajā nāk divi jauni singli, kuros pašmāju hip-hopa mākslinieki mūsdienīgi interpretē latgaliešu dzejnieka Seimaņa Putāna darbus. Dziesma "Ko teica mūza" ir anša un Gustavo sadarbība, savukārt "Tabakys dyums" izpilda Ūga. Tāpat 24. oktobrī grāmatnīcu plauktos visā Latvijā nonāk arī "Seimaņs Putāns. Kūpuotī roksti".

Jaunradītās dziesmas "Ko teica mūza" (izpilda Gustavo un ansis) un "Tabakys dyums" (izpilda Ūga) pieejamas straumēšanas servisos. Muzikālo pavadījumu veidotājs ir Nikita Grapp ("Ausmeņa Records"). Abi jaunie singli būs iekļauti šā gada novembra sākumā gaidāmajā albumā "Caur bolsim as eju", kurā apkopoti skaņdarbi ar Putāna dzeju.

"Manā muzikālajā gājumā iesaiste projektā, kur būtu jāatdzejo dzeja no svešvalodas, to pielāgojot repa formātam, ir pirmreizīga pieredze. Līdz šim biju veidojis vairākas kompozīcijas ar sava vectēva, dzejnieka Gustava Kraujas dzeju. Cik zinu, tad manas iepriekš izdotās dziesmas ar vectēva dzeju arī bija viens no projekta "Putāns. Toreiz un tagad" inicatoru iedvesmas avotiem. Man ir prieks gan par rezultātu, gan arī par pašu radošo procesu, kas bija ļoti organisks un raits arī tādēļ, ka dziesma "Ko teica mūza" tapa tandēmā ar repa virtuozu ansi. Šis ir mūsu otrais kopdarbs, kurā turpinām eksperimentēt ar dziesmu formu un starpžanru atsaucēm. Kopumā ir jāsaka, ka gaidāmais albums "Caur bolsim as eju" ar Putāna dzeju ir unikāls projekts, kas ļoti organiski sevī apvieno dažādu reģionu, paaudžu un dažādu hip-hopa apakšžanru pārstāvjus," stāsta Gustavo.

Ideja par grāmatu "Seimaņs Putāns. Kūpuotī roksti" radās 2022. gadā Marģeram Zeitmanim, kurš šādi atdod godu savam vecvectēvam dzejniekam Seimaņam Putānam. Grāmatas sastādīšanu veica Renāte Vancāne, kura ikdienā strādā Latgales Kultūrvēstures muzejā.

"Mans izaicinājums bija salikt kopotajos rakstos Putāna vairāk nekā pirms 100 gadiem rakstīto dzeju jaunajā latgaliešu rakstībā, kas ir apstiprināta 2007. gadā. Mūsdienu normatīvos pieņemtais ir atšķirīgs no Putāna rakstības. Man sākotnēja šķita, ka Putāns nebūs tas dzejnieks, kuru izlasīšu no sākuma līdz beigām. Tagad ir sanācis tā, ka Putāna dzejas krājumu esmu izlasījusi vismaz desmit reizes un dažus dzejoļus pat varu citēt no galvas. Putāna dzejai ir raksturīgs tas, ka tā ir melodiska. Viņš pats ir sacījis, ka viņa dzeja – tās esot dziesmas –, tāpēc tas ir jauki, ka šajā projektā viņa dzeja ir pārvērtusies arī mūzikā," pauž Renāte Vancāne.

Foto: Pēteris Bērziņš

Grāmatā pie dažiem dzejoļiem atrodami arī QR kodi, ar kuru palīdzību lasītājs varēs noklausīties dziesmas, kuras radījis komponists Nikita Grapp un mākslinieki Ūga, ansis, Gustavo, Jānis Skutelis, Bruolāns, Amanda Lapsa, Laura Svikša, Dana Vasiļjeva, DJ Straume un citi.

Grāmatas publiskā atvēršana un projekta "Putāns. Toreiz un Tagad" preses konference plānota 2. novembrī pulksten 14 Rēzeknē, Latgales Kultūrvēstures muzejā, kur būs iespējams satikt grāmatas tapšanā iesaistītos, kā arī pirmajiem dzirdēt mūzikas albumu "Caur bolsim as eju".

Projekta kulminācija gaidāma 9. novembrī pulksten 18. Latgales vēstniecībā "Gors", kur norisināsies unikāla koncertizrāde "Putāns. Toreiz un Tagad". 20. gadsimta latgaliešu dzejnieka Seimaņa Putāna dumpinieciskais gars tiks iemiesots laikmetīgā hip-hopa apdarē, piedaloties tādiem māksliniekiem kā Ūga, ansis un Gustavo. Savukārt aktieris un komiķis Jānis Skutelis, kas koncertizrādei izvēlējies pseidonīmu Dekšārietis, būs atbildīgs par pasākuma režiju un dzejoļu deklamēšanas variācijām.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!