Foto: LETA
Jūlija bagātīgo koncertprogrammu jau nākamās nedēļas sākumā iesāks kanādiešu romantiskā rokmūziķa Braiena Adamsa vizīte Latvijā. Viņš Latvijas klausītājiem sola dziedāt savas visu laiku labākās dziesmas no visiem savas vairāk kā 30 gadu karjeras laikā izdotajiem albumiem.

Kopumā kanādiešu mūziķis izdevis 10 soloalbumus, saņēmis "Grammy" balvu un daudzus citus nozīmīgus apbalvojumus.

Ņemot vērā Adamsa izpildīto dziesmu iespaidīgos panākumus singlu topos pagājušā gadsimta 80. un jo īpaši 90. gados, nav šaubu, ka koncerta repertuāru ar līdzi dziedamajām dziesmām nav bijusi problēma sastādīt. Pirmskoncerta ieskatam izvēlējāmies tikai piecas dziesmas, tomēr hīti ar stāstu Braienam Adamsam ir krietni vairāk.

'Summer of '69'

"Summer of '69" Braiena Adamsa 80. gadu roka klasika. Lai gan pirms 1985. gada, kad dziesma tika izdota kā singles, Adamsam bija vairāki veiksmīgi hīti, taču šis padarīja viņu par zvaigzni. Dziesma par bezrūpību, pirmo ģitāru, skolabiedru rokgrupu un pirmo meiteni…Tiesa gan, diez vai tās "savas dzīves labākās dienas" šādi 1969. gada vasarā piedzīvoja pats Adams, kurš tobrīd bija deviņus gadus vecs.

Pats dziedātājs nereti mēdz koķetēt, ka ne jau gadaskaitlis ir domāts šis 69 dziesmas nosaukumā. Savukārt populārā rokmūzikas hīta līdzautors Džims Valens allaž noliedz to, ka dziesmas nosakumā varētu būt domāts, kas seksuāls. Kāpēc tieši 69? Abu dziesmas autoru Braiena Adamsa un Džima valensa stāstos izskan dažās versijas - iespējams, idealizēts laikmets, iespējams, atsauce uz Džeksona Brauna dziesmu "Running On Empty", kurā izskan rindiņa "In '69 I was 21", bet, iespējams, Adams iedvesmojies no 70. gadu filmas "Summer Of '42".

'Straight From The Heart'

Dziesmu "Straight From The Heart" Braiens Adams sarakstīja jau 18 gadu vecumā, lai gan pie klausītājiem tā nonāca tikai 1983. gadā un tikai iekļauta dziedātāja trešajā albumā "Cuts Like a Knife". Šis albums Adamsam atnesa slavu ASV un Kanādā, tomēr Eiropā pagaidām tas palika īsti nepamanīts.

Pats dziedātājs "Straight From The Heart" sauc par savu pirmo nopietno dziesmu. Tā tapusi laikā, kad Braiens Adamss dzīvojis Vankuverā un mācījies spēlēt klavieres. Interesanti, ka pirms paša Adamsa dziesmu ierakstīja Sietlas mūziķis Ians Loids no grupa "Stories". Dziesmu "Straight From The Heart"dziedājuši arī citi mūziķi, taču viena no populārākajām ir Bonijas Taileres ierakstītā kaverversija.

Video atrodams šeit.

'(Everything I Do) I Do It for You'

"(Everything I Do) I Do It for You" neapšaubāmi ir vispopulārākā no tā saucamās Braiena Adamsa slavenās "kino dziesmu trijotnes". Tajā vēl ietilpst dziesma "Have You Ever Really Loved A Woman?" no filmas "Don Juan DeMarco" un kopīgi ar Stingu un Rodu Stjuartu dziedātā "All For Love" no filmas "The 3 Musketeers".

Dziesmas līdzautors, slavenais amerikāņu komponists Maikls Keimens "(Everything I Do) I Do It for You" bija iecerējis kā Robina Huda iemīļotās lēdijas Mariannas dziesmu un meklēja sievietes balsi. Tomēr uzrunātās dziedātājas – Keita Buša, Annija Lenoksa un Lisa Stensfīlda viņam atteica, tāpēc pie dziesmas izpildīšanas nācās vien ķerties Braeinam Adamsam.

"(Everything I Do) I Do It for You" no filmas "Robin Hood: Prince of Thieves" 1991.gadā pārspēja visu Adamsa līdz šim sasniegto. Tā piedzīvoja satriecošus panākumus, pavadot septiņas nedēļas ASV singlu topa pirmajā vietā un 16 nedēļas Lielbritānijas singlu topa pirmajā vietā, kas joprojām ir nepārspēts rekords. Par šo dziesmu Braiens Adamss saņēma "Grammy" balvu un bija nominēts Amerikas kinoakadēmijas balvai "Oskars".

Dziesmas video šeit.

'When You're Gone'

1998. gadā Braiens Adams duetā ar grupas "The Spice Girls" dziedātāju Melāniju Čisholmu ierakstīja dziesmu "When You're Gone" - par puisi vai varbūt meiteni, kurš vai kura saprot, ka mīlējis tikai tad, kad otrā pusē jau tālēs zilajās. Dziesma piedzīvoja lielu popularitāti un vēstures lapaspusēs iekļauta kā viena no 90. gadu 100 komerciāli visveiksmīgākajām dziesmām. (Pēc pārdošanas datiem – 82. vietā).

Jau vairākus gadus vēlāk – 2005. gadā Braiens Adamss šo pašu dziesmu ierakstīja kopā ar sekssimbolu un "Pludmales patruļas" zvaigzni Pamelu Andersoni. Duets tika iekļauts labāko dziesmu izlases "Anthology" ASV domātajā versijā. Savukārt 2011. gada nogalē, populārā britu jauno dziedātāju šova "The X Factor" finālā Adamss dziesmu izpildīja kopā ar sešiem konkursa finālistiem.

Būtiski atgādināt, ka arī koncertos Braiens Adamss mīļuprāt dzied šo dziesmu, nereti savu skatuves partneri izraugoties tieši no publikas. Tāpēc, lai nekristu kaunā, ja nu gadījumā uzsmaida laime – dāmas, šīs dziesmas teksts ir jāzina perfekti.

'The Only Thing That Looks Good On Me Is You'

Lai gan nereti Braiens Adamss tiek uzskatīts par romantiskāko starp rokmūziķiem, viņa raupjo rokera pagātni atstājot tālajiem astoņdesmitajiem, hīts "The Only Thing That Looks Good On Me Is You" viņa saldo balāžu veidoto tēlu padarīja nerātnāku un bezkaunīgāku.

Tāpat nerātns, bezkaunīgs un krāsains bija šīs dziesmas videoklips, kurā, starp visiem tēliem, redzama arī portugāļu modele un aktrise Ana Kristina Oliveira. Pats mūziķis šo uzskata par savu vismīļāko un visatbilstošāk dziesmas saturam uzņemto klipu.

Par šo dziesmu, kas ir albuma "18 til I Die" vadošais singls, Adams tika nominēts "Grammy" balvai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!