Foto: AP/Scanpix

Visdrīzāk daudzi no mums Ziemassvētkus sagaida ne tikai ar prieku, bet arī bažām – rūpju saraksts ir garš un plašs, sākot no dāvanām un beidzot ar eglītes gādāšanu, un to visu papildina vēl kāda neizbēgama lieta – Ziemassvētku dziesmas, kas piepeši sāk skanēt mums visapkārt. Ārzemju klasiku "Jingle Bell Rock", "Last Christmas", "Wonderful Christmastime" un daudzas citas papildina ne mazāk bagātīgs pašmāju mūziķu pienesums. Daudzas no šīm dziesmām, lai cik nodrillētas, ir kļuvušas par klasiku, taču gadās arī pārpratumi, ko visi ātri vien cenšas aizmirst. Populārais mūzikas žurnāls "Rolling Stone" nesen apkopojis 20 visu laiku sliktākās Ziemassvētku dziesmas, ko izpilda gan cienījami mūziķi, gan tīņu popzvaigznes.

Stīvijs Vonders “Twinkle Twinkle Little Me”



Neraugoties uz amerikāņu mūziķa Stīvija Vondera klasiķa statusu, "Rolling Stone" lietpratēji uzskata, ka ar šo dziesmu no sava 1967. gada albuma "Someday At Christmas" slavenais soula un fanka mūzikas veidotājs ir nošāvis greizi – viņa izpildījums esot "žēlīgs", bet dziesma pārāk "sīrupaina".

New Kids on the Block “Funky, Funky, Xmas”



80.-90. gadu mijā populārā puišu grupa arī nespēja atturēties no sava Ziemassvētku hita radīšanas. Tomēr "Rolling Stone" vērtējumā šī dziesma sastāv no garlaicīga kora piedziedājuma, no "Queen" hita aizgūtas basa partijas un vājiem centieniem atdarināt "Beastie Boys" atsperīgi dzēlīgās repa rīmes.

Pentatonix “That’s Christmas to Me”



"A cappella" kvintets "Pentatonix" savā dziesmā apraksta miermīlīgu ainu ar degošu kamīnu, pakārtām dāvanu zeķēm un "veco, labo" Ziemassvētku eglīti, taču mūzikas apskatnieku vērtējumā skaņdarbs ir tik garlaicīgs, ka trīs minūtes ilgst kā pusstunda.

Džastins Bībers “Mistletoe”



Dziesmu, kuras klipā 17 gadus vecais tīņu elks nosūta Ziemassvētku apsveikuma kartīti draudzenei ar parakstu "Džastins Bībers", amerikāņu mūzikas žurnālisti uzskata par vienu no zemākajiem punktiem popzvaigznes karjerā.

Twenty One Pilots “Christmas Saves the Year”



Arī šo amerikāņu dueta veikumu "Rolling Stone" novērtējuši kā labi iecerētu Ziemassvētku dziesmu par pandēmijas laiku, taču rezultāts esot tikpat garlaicīgs kā viņu hiti, bet teksts par "lētām dekorācijām un kausētu sieru" asociējas ar skumju biroja ballīti.

The Jackson 5 “I Saw Mommy Kissing Santa Claus”



Savulaik šī dziesma no grupas 1970. gada Ziemassvētku albuma bija īsta klasika, taču šodien, ņemot vērā Maikla Džeksona bēdīgo reputāciju, bērna balsī izdziedāts stāsts par zēnu, kas noraugās uz Ziemassvētku vecīša ēverģēlībām ar viņa mammu, šķiet vienkārši baiss.

Bon Jovi “Back Door Santa”



1987. gadā producents Džimmijs Jovins sapulcēja A līmeņa roka un popa zvaigznes, lai ierakstītu labdarības albumu "A Very Special Christmas". Šajā albumā ir daudzas brīnišķīgas kompozīcijas, tomēr grupas "Bon Jovi" radītā kaverversija nav viena no tām – "Rolling Stone" to nodēvējuši par "glemmetāla kroplību", bet Džona Bon Džovi dziedājumu salīdzina ar triekšanos pa kalnu buldozerā.

NewSong “The Christmas Shoes”



"Ziemassvētku vēmiena brīnums" – tā šo sērīgo kompozīciju par zēnu, kurš Ziemassvētku vakarā vēlas iegādāties apavus mirstošajai mātei, nodēvējuši amerikāņu mūzikas žurnālisti. Viņuprāt, izdzirdot šo dziesmu mašīnā, uzreiz radīsies vēlme izlēkt pa logu vai aizdedzināt auto.

Džoss Gobans un Feita Hila “The First Noël”



"Rolling Stone" eksperti uzskata, ka šai Ziemassvētku dziesmai ir visnotaļ mīlīga melodija, taču pats briesmīgākais teksts visā Ziemassvētku dziesmu kanonā.

Weezer “Hark! The Herald Angels Sing”



Amerikāņu rokgrupas dziesma ir balstīta uz Bībeles tekstu, taču izpildīta grupai raksturīgajā popa stilā. Taču ironiskas, lipīgas dziesmas par marihuānu un Kalifornijas meitenēm ir viena lieta, bet pavisam kas cits ir šādā veidā radīt slavinājumu Jēzus atnākšanai.

'N Sync “I Never Knew the Meaning of Christmas”


1998. gadā puišu grupas albums "Home for Christmas" kļuva par kases grāvēju, taču "I Never Knew the Meaning of Christmas" ir tā bezgaumīgākais skaņdarbs, kurā Džastins Timberleiks dzied par kādu īpašu sievieti, kas atklājusi viņam Ziemassvētku patieso būtību.

Lianna Raimsa “Carol of the Bells”


"Rolling Stone" uzskata, ka gandrīz jebkura šīs dziesmas versija ar četrām neskaitāmas reizes atkārtotajām notīm ir spīdzināšanas instruments, bet Liannas Raimsas izpildījumā tā ir īpaši nebaudāma: izklausās, it kā dziedātāja būtu pavadījusi ilgus gadus ieslodzīta zvanu tornī.

The Killers “Don’t Shoot Me Santa”


Kurš trakais iedomātos, ka stāsts par pusaudzi-ģimenes terorizētāju un Ziemassvētku vecīti kā atriebes eņģeli varētu būt laba Ziemassvētku dziesma? Acīmredzot Brendonam Flouersam tā patiešām šķita lieliska ideja, izdodot šo dziesmu 2007. gadā kā Ziemassvētku singlu.

Lū Monte “Dominick the Donkey”


Neraugoties uz visu labo, ko pasaulei devuši itāļi, 1960. gadā izdotais itāļu-amerikāņu dziedātāja Lū Montes ieraksts par Ziemassvētku vecīti, kas jāj ar itāļu Ziemassvētku ēzeli, esot apvainojums Tēvam, Dēlam un Svētajam Garam.

The Pussycat Dolls “Santa Baby”


Kā raksta "Rolling Stone", bija vajadzīgi pāris tūkstoši gadu, lai dzimtu ideja par dziesmām, kurās Ziemassvētku vecītis piepeši kļuva par jaunu sieviešu seksuālās iekāres objektu. Un "Pussycat Dolls" izpildītā kompozīcija ir viena no sliktākajām šajā grupā.

Elmo un Petsija “Grandma Got Run Over by a Reindeer”


Šī 70. gadu beigās tapusī dziesma droši ierakstāma vēsturē kā viena no visu laiku drūmākajām Ziemassvētku dziesmām – tajā vēstīts, kā vecmāmiņu bez žēlastības sabradā Ziemassvētku vecīša ziemeļbriedis. Neiztrūkst arī asiņainu detaļu.

Sets Makfārleins un Sāra Barelisa “Baby, It's Cold Outside”


Frenka Lesera 1944. gadā radītā dziesma jau ilgi tiek uzskatīta par kontroversālu, jo tās teksts mudina domāt, ka tā slavina izvarošanu. Īpaši šermuļus uzdzenoša izdevusies tieši Mafārleina un Barelisas versija.

Band Aid “Do They Know It's Christmas?”

Lai arī šo 80. gadu rokzvaigžņu izpildīto Ziemassvētku grāvēju Bobs Geldofs radīja, lai savāktu naudu Āfrikā badā mirstošajiem bērniem, šis cēlais fakts nespēj noslēpt, ka tā ir pilna ar koloniālismu, rasistiskiem stereotipiem un balto, bagāto slavenību paviršo attieksmi. Pats autors to vēlāk nodēvēja par vienu no sliktākajām dziesmām mūzikas vēsturē.

Maroon 5 “Happy Xmas (War Is Over)”

Amerikāņu poproka grupas līderis Ādams Levins cenšas atdarināt slaveno Džona Lenona un Joko Ono kopīgi izpildīto kompozīciju, izdziedot abas partijas viens pats. Rezultāts, kā uzskata "Rolling Stone", ir vienkārši ārkārtīgi nepatīkams.

Džesika Simpsone un Ešlija Simpsone “The Little Drummer Boy”

Kā norāda "Rolling Stone", neatkarīgi no izpildītājiem šī dziesma tik un tā nokļūtu šī saraksta augšgalā. Tomēr Džesikai un Ešlijai Simpsoniem izdevies to padarīt par visu laiku sliktāko Ziemassvētku dziesmu konkursa nešaubīgu uzvarētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!