Foto: Publicitātes foto

Losandželosā, ASV 5. februārī (agrā 6. februāra naktī pēc Latvijas laika) notiks ikgadējā ASV ierakstu industrijas balvas "Grammy" ceremonija, kas kopš 2020. gada beidzot atgriezīsies ierastajā – pirmspandēmijas formātā.

Plānots, ka ceremoniju vadīs komiķis Trevors Noa, bet uz skatuves ar īpašiem priekšnesumiem kāps popzvaigznes Bad Bunny, Lizzo, Harijs Stailzs, Mērija Dž. Blaidža, Brendija Kārlaila, DJ Khaled, Stīvijs Vonders, kā arī Sems Smits, kurš šovasar ir gaidāms Latvijā kā viens no "Positivus' festivāla galvenajiem māksliniekiem.

Ar īpašu žanra leģendu priekšnesumu tiks svinēta hip-hopa piecdesmitgade, bet ar vairākiem muzikāliem veltījumiem pieminēti pērn aizgājušie mūziķi.

Prestižā balva šogad tiks pasniegta 91 kategorijā un vienā no tām uz godalgu pretendē arī latviešu diriģents Andris Nelsons. Savu ceturto "Grammy" nomināciju diriģents saņēmis kategorijā "Labākā laikmetīgās akadēmiskās mūzikas kompozīcija" par ierakstu kopā ar Leipcigas "Gewandhausorchester" - komponistes Sofijas Gubaiduļinas skaņdarba "The Wrath of God" ieskaņojumu.

Populārās mūzikas kategorijās šogad uzmanības centrā ir dziedātāja Bejonse, kura uz balvu pretendē deviņās kategorijās. Popdīvai ir izredzes kļūt par visu laiku visvairāk godalgoto mākslinieci "Grammy" vēsturē. Līdz šim viņa saņēmusi 28 "Grammy" balvas un visvairāk godalgoto mākslinieku sarakstā ieņem otro vietu aiz klasiskās mūzikas diriģenta Džordža Šolti.

Šī gada nominācijās Bejonsei seko reperis Kendriks Lamārs, kurš uz balvu pretendē astoņās kategorijās, kā arī dziedātāja Adele ar septiņām nominācijām. Šie mūziķi pretendē arī uz balvu būtiskākajā kategorijā – "Gada albums".

Adelei balvai nominēta par albumu "30", savukārt Bejonse uz "Grammy" pretendē par albumu "Renaissance". Kendriks Lamārs balvai nominēts par albumu "Mr. Morale & The Big Steppers".

Kategorijā "Gada albums" uz zelta gramofona statueti pretendē arī zviedru popmūzikas veterāni "ABBA" par jauno albumu "Voyage". Kvartetam šī ir pirmā "Grammy" nominācija pēc 39 gadu ilgā pārtraukuma kopš grupas izjukšanas 80. gadu sākumā.

Tāpat uz "Gada albuma" titulu pretendē puertorikāņu reperis un dziedātājs Bad Bunny par "Un Verano Sin Ti", dziedātāja Mērija Dž. Blaidža par "Good Morning Gorgeous", "Coldplay" par "Music Of The Spheres", Lizzo par "Special" un Harijs Stailzs par "Harry's House".

Adeles singls "Easy On Me" un Bejonses "Break My Soul" uz "Grammy" pretendē arī divās no četrām svarīgākajām kategorijām "Gada dziesma" un "Gada ieraksts".

Pie četrām galvenajām kategorijām tiek iekļauta arī "Labākais jaunais mākslinieks". Tajā uz "Grammy" pretendē tādi mākslinieki kā Anitta, Omar Apollo, DOMi & JD Beck, Muni Long, Samara Joy, Latto, Molly Tuttle, Tobe Nwigwe, kā arī duets "Wet Leg" un Eirovīzijas uzvarētāji "Måneskin".

Visu balvas pretendentu sarakstu var atrast "Grammy" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!