Foto: Publicitātes foto. Bundzinieks Artis Orubs
Dzintaru koncertzālē 10. septembrī rudens noskaņās atsāksies "Brīvdienu mūzikas'' cikls. Četros koncertos klausītājiem tiks dota iespēja baudīt mūziku nepiespiestā atmosfērā un caur sarunām tuvāk iepazīties ar māksliniekiem.

Kā "Delfi" informē Dzintaru koncertzāles pārstāve Indra Vilipsone, cikls sāksies 10. septembrī ar koncertu ''Ceļojums pasaules mūzikā'', kurā uzstāsies multiinstrumentālista un komponista Raimonda Macata kvintets ar jauno programmu. Kolektīvā spēlē izcili un pieredzes bagāti džeza mūzikas profesionāļi – Kārlis Vanags, Juris Kristons, Oskars Sproģis un Artis Orubs, un koncertā Dzintaros viņiem pievienosies arī Zane Dombrovska (vokāls).

Kvinteta jaunajā programmā varēs dzirdēt latviešu tautas dziesmas džeza mūzikas skanējumā, kā arī Raimonda Macata oriģinālmūziku. Macats ir arī vienīgais mūziķis Latvijā, kurš profesionāli spēlē mutes ermoņikas. Koncertā būs iekļautas atsauces uz mutes ermoņikas spēles dižgariem – skaņdarbi no beļģu leģendas Tūtsa Tīlemaņa un amerikāņu zvaigznes Stīvija Vondera repertuāra.
Grupa galvenokārt spēlē fusion un crossover džeza mūziku, un viņu debijas albums ''5-tets'' tika godalgots ar Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu "Zelta mikrofons".

Cikls "Brīvdienu mūzika" turpināsies 15. oktobrī, kad ar solo programmu uzstāsies bungu virtuozs Arti Orubs, skaņu režiju nodrošinās Ivars Ozols.

Artis Orubs ir viens no vadošajiem un pieprasītākajiem Latvijas bundziniekiem, Latvijas Radio bigbenda un vairāku citu muzikālo apvienību mūziķis, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza nodaļas mācībspēks, kurš pats savulaik skolojies Eiropas džeza mekās Utrehtā un Amsterdamā.

Par savu programmu "Artis Orubs – bungu solo" mūziķis atklāj: "Uz skatuves būs tikai viens cilvēks un klasiskais bungu komplekts. Nebūs neviena harmoniskā vai elektroniskā instrumenta, aiz kā mūziķis varētu paslēpties. Man šis eksperiments ar sevi tīri labi patīk, jo tas ļauj vēl vairāk atklāt savu būtību un saprast, kā veidojas ritmiskā skaņu mijiedarbība ar publiku. Arī katrs klausītājs, neatkarīgi no viņa vecuma vai pieredzes, tiks uzrunāts tieši un individuāli, jo mūzika ir maģija, kas raisa emocijas, rosina pārdomas, uzjundī atmiņas un ļauj ķermenim iekarst dejā. Tā būs aizraujoša pieredze un pārsteidzošs process, kuru varēsim izdzīvot kopā!"

19. novembrī ar solokoncertu klausītājus priecēs jaunās paaudzes pianisma spīdeklis Daumants Liepiņš, kurš pēdējos gados plūcis laurus daudzos nozīmīgos konkursos. Liepiņš saņēmis valsts augstāko apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu 2017. Pianists tiek raksturots, gan kā smalks un iejūtīgs kamermūziķis, gan spilgts solists saspēlē ar orķestri.

Savā jaunajā koncertprogrammā Liepiņš iekļāvis dažādos laikos tapušas spilgti tēlainas un romantiska pasaules redzējuma caurstrāvotas kompozīcijas. Līdzās Pētera Vaska gleznainajiem dabas vērojumiem – "Vasaras vakara mūzika" un "Zaļā ainava" – skanēs Artura Maskata īpaši Daumantam rakstīts jaundarbs. 2023. gads iezīmē arī romantisma dižgara Johannesa Brāmsa 190. un modernisma ģēnija Ģērģa Ligeti 100. gadskārtu. Tāpēc programmā iekļautas Brāmsa Trešo klaviersonāte un Latvijā reti atskaņotās Ligeti virtuozi iespaidīgās etīdes "Velna kāpnes" un "Varšavas rudens".

''Brīvdienu mūzikas'' ciklu 3. decembrī noslēgs Kārļa Lāča mūzikas koncertizrāde "Mīli mani!'', kurā uzstāsies iemīļotie aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Kaspars Znotiņš ar Kārli Lāci pie klavierēm.
Koncertizrādē skanēs Kārļa Lāča dziesmas ar Imanta Ziedoņa un Māras Zālītes dzeju no dažādām teātra izrādēm, dzejas lasījumi no Šekspīra līdz mūsdienu latviešu autoriem un Imanta Ziedoņa poēmām.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!