Foto: Publicitātes foto
Nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs" nupat aizvadījis savu 21. izlaidumu, un izziņo nākamā gada centrālo koncertu datumus - 2024. gadā "Skaņu mežs" notiks 4. un 5. oktobrī. Zināmi arī pirmie festivāla mākslinieki - Oregonas trokšņu mūzikas veterāni "Smegma".

Kā "Delfi" informē festivāla rīkotāji, līdz šī gada oktobra beigām būs pieejams ierobežots "cīruļu" biļešu skaits uz visām festivāla dienām; to cena ir 30 eiro.

2024 gadā festivālā gaidāmā grupa "Smegma" darbojas jau 50 gadu, un tiek dēvēta par "folkmūzikas avangarda institūciju". Medijs "The Quietus" tai velta šādus vārdus: "Paredzams, ka grupas "Smegma" daiļrade izrādīsies esam par visnoturīgāko un vitālāko pagājušā gadsimta otrās puses muzikālo mantojumu, ko Portlenda spējusi piedāvāt."

Grupas mūzika šo četru desmitgažu laikā gājusi caur dažādiem muzikālajiem žanriem un tikusi salīdzināta gan ar rokenrolu (ģitāristu Linku Vreju), gan ar frīdžezu (grupu "Art Ensemble of Chicago") un elektroakustiku (komponistu Pjēru Šēferu). Šīs visas muzikālās ietekmes tiek iekļautas caur panrokam radniecīga apzināta amatierisma un uzsvērtas nepretenciozitātes filtru. Ne velti 1973. gadā grupa tika dibināta ar vienu vienīgu nosacījumu - tajā nedrīkst būt neviens "mūziķis".

"Smegma" sadarbojusies ar trokšņu mūzikas projektiem "Wolf Eyes" un "Merzbow", kā arī komponistu Džonu Zornu (John Zorn). Tās sastāvā ir gan gados jaunāki mūziķi no Portlendas scēnas, gan veterāni, kas grupā spēlē jau kopš tās pirmsākumiem.

Informācija par festivāla "Skaņu mežs 2024" izvēlētajām koncerttelpām, kā arī citiem programmā iekļautajiem mūziķiem vēl sekos. Gaidāms arī, ka centrālajiem koncertvakariem tuvos datumos tik īstenota "Skaņu meža" meistarklašu programma, kas gadu laikā kļuvusi par publikas un mūziķu iecienītu un līdzvērtīgi nozīmīgu festivāla sastāvdaļu.

Pirms nedēļas "Skaņu mežs" noslēdza savu 21. izlaidumu - tā programmā bija 32 koncerti, četras instalācijas un deviņas meistarklases. Festivāla centrālie viesi bija Berlīnē balstītais elektroniskās mūzikas duets "Amnesia Scanner".

Medijs "Under the Radar Magazine" recenzijā šī gada "Skaņu mežu" nodēvējis par "strauju, izaicinošu un dēkainu", kā arī "pilnu brīnumiem".

Vācu laikraksts "Tagesspiegel" savukārt uzsvēra "Skaņu meža" cieņpilno attieksmi pret programmā pārstāvēto mūziku, un uzslavēja, kas tas "netiecas klausītājus iemidzināt vai anestezēt ar klišejām". ""Skaņu mežs" jau 20 gadus pētī robežas tam, ko mūzikā iespējams pateikt, un, to darīdams, sasniedz plašu publiku," secina medijs.

Šo festivāla izlaidumu recenzēja arī eksperimentālās mūzikas vadošais žurnāls "The Wire Magazine" (recenzija lasāma nākammēnes gaidāmajā numurā), somu medijs "Soundi" un igauņu medijs "Postimees".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!