Foto: AP/Scanpix/LETA

Pēc vairāk nekā 50 gadiem kopš grupas "The Beatles" izjukšanas, šodien, 2. novembrī, tiek izdota leģendārās Liverpūles četrotnes "pati pēdējā" dziesma.

Skaņdarba nosaukums ir "Now And Then" ("Tagad un tad") un tā pamatā ir Džona Lenona ap 1978. gadu ierakstīts demo, kuru pabeiguši un studijā ierakstījuši divi pēdējie dzīvie bītli – Pols Makartnijs un Ringo Stārs.

Dziesma ir viens no vairākiem skaņdarbiem, kurus Lenons bija ierakstījis kasetē Makartnijam gadu pirms savas nāves. 1994. gadā Makartnijam kaseti atdeva Lenona atraitne Joko Ono. Uz kasetes bija rakstīts – "Polam."

Divas no šīs kasetes dziesmām – "Free As A Bird" ("Brīvs kā putns") un "Real Love" ("Īsta mīla") – 1995. un 1996. gadā izdeva producents Džefs Linns projekta "The Beatles Anthology" ietvaros. Tolaik viņš mēģināja izdot arī "Now And Then", tomēr studijas darbu procesā viņam neizdevās "iztīrīt" demo ierakstā iekļuvušos fona trokšņus un nošķirt Lenona vokālu atsevišķā skaņu celiņā. Ar ieraksta zemo kvalitāti nebija apmierināts arī "The Beatles" ģitārists Džordžs Harisons.

Foto: Kadrs no video

Kā aizvadītajā vasarā intervijā raidsabiedrībai BBC atklāja Makartnijs, lai nonāktu pie "The Beatles" pēdējās dziesmas, tika izmantots arī mākslīgais intelekts. "Likās, ka viņš (Džons Lenons) ir atgriezies un atrodas vienā telpā ar mums," dziesmas apstrādi komentējis Ringo Stārs. "Mums visiem tas bija ļoti emocionāli."

Līdz ar "Now And Then" pirmatskaņojumu iznāk arī dokumentālā filma par dziesmas vēsturi un ierakstu. Savukārt 10. novembrī tiks atkārtoti izdotas "The Beatles" 1973. gada izlases, ko pazīstam kā Zilo un Sarkano albumu.

"The Beatles" ir Liverpūlē, Lielbritānijā dibināta grupa, kas pastāvēja no 1960. līdz 1970. gadam, liekot rokmūzikas mākslinieciskos pamatus un kļūstot par vienu no visu laiku ietekmīgākajām mūzikas apvienībām pasaulē. Grupā muzicēja Džons Lenons (1940–1980), Pols Makartnijs (1942), Džordžs Harisons (1943–2001) un Ringo Stārs (1940).

1980. gadā Lenonu 40 gadu vecumā nošāva Ņujorkā, bet Harisons 2001. gadā 58 gadu vecumā nomira ar plaušu vēzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!