Foto: Dienas Grāmata/LETA

Klajā nācis sērijas "Es esmu…" darbs — Ivandes Kaijas dienasgrāmata (1911—1921) ar literatūrzinātnieces Gundegas Grīnumas izvērstiem komentāriem "Es stāstu visu".

Kā raksta literatūrpētnieks Jānis Zālītis, rakstniece, publiciste un sabiedriskā darbiniece, "Latvju sieviešu zelta fonda" ierosinātāja Ivande Kaija dienasgrāmatā (1911—1921) un Gundegas Grīnumas komentāros lasītājam atklājas ne mazās spilgti kā citi sērijas "Es esmu…" monogrāfijās jau iepazītie rakstnieki.

"Papildu vērtību darbam piešķir unikālais fotomateriāls un pielikums ar vairākiem rādītājiem, kas ļauj ielūkoties izcilās personības pasaulē arī pēc tās fiziskā un garīgā sabrukuma 1921. gada pavasarī," raksta Zālītis.

Grīnuma izvērsti komentējusi arī Ivandes Kaijas savulaik skandalozi populārā romānu "Iedzimtais grēks", autores personisko un radošo dzīvi, kā arī laikmeta vēsturisko panorāmu.

"Šī dienasgrāmata caur ļoti personisku prizmu sniedz ieskatu vienā no smagākajiem laikiem mūsu valsts vēsturē: Pirmais pasaules karš, ar to saistītā vācu okupācija, padomju periods, brīvības cīņas, bermontiāde un, visbeidzot, neatkarīgas valsts veidošana. Ivande Kaija izdzīvo visus šos periodus, līdztekus rakstniecībai audzinot trīs bērnus, cenšoties nodrošināt tiem iztiku un izglītību un uzņemoties arī sabiedriskus pienākumus. Viņa ne vienmēr izprot dažādos politiskos strāvojumus, tomēr it bieži aiz to rūpīgi postās fasādes intuitīvi saredz ļaunumu un liekulību. Dienasgrāmatu caurstrāvo sieviešu emancipācijas idejas, ko ietekmējušas sabiedrības modernizācijas prasības, saduroties ar patriarhālās sabiedrības iesīkstējušajiem uzskatiem," papildina vēsturniece Līga Lapsa.

Grāmatas autore Dr. philol. Gundega Grīnuma (1948), arī LZA Goda doktore ir apjomīgo monogrāfiju "Piemiņas paradoksi.." (2009) un "Viņpus Alpiem.." (2017) autore. Gadu desmitiem padziļināti pievērsusies ne tikai Raiņa un Aspazijas, bet arī viņu līdzgaitnieku radošajam mantojumam. Sekmējusi Latvijas—Vācijas un Latvijas — Šveices literāro un kultūras kontaktu vēstures apzināšanu, pētīšanu un popularizēšanu. Saņēmusi nozīmīgus apbalvojumus — LR Ministru kabineta balvu (2015), LZA balvu (2017. 2018), Apspazijas prēmiju (2020) un Latvijas Literatūras gada balvu (2010, 2018).Grāmatas mākslinieki Jānis Esītis un Aldis Aleks.

2018. gadā izdevniecība "Dienas Grāmata" sāka darbu pie jauna latviešu literatūras lielprojekta "Es esmu...". Jaunajā sērijā kopumā iecerēti 26 jauni darbi: 13 romāni un 13 monogrāfijas par latviešu literatūras klasiķiem. Šajā sērija jau iznācis Ingas Gailes romāns par Ivandi Kaiju – "Rakstītāja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!