Foto: DELFI

Jāņa Baltvilka balvai bērnu un jauniešu literatūrā nominēti sešu autoru darbi, informē Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP) pārstāve, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Baltvilka balvai bērnu un jauniešu literatūrā nominēta Aija Lisovska par darbu "Melnā aita", ko 2023. gadā izdevusi "Zvaigzne ABC", Lauris Gundars par darbu "Ōpja hūte", ko pērn izdevis "Pētergailis", Luīze Pastore par darbu "Šis ir mans seriāls", ko šogad izdeva "Aminori", Kārlis Vērdiņš par darbu "Jandāliņš", ko pērn izdevis "Liels un mazs". Tāpat arī Inese Zandere par 2023. gada darbiem "Putni mūs redz", "Izdomā sev auto", "Neredzamie plāksterīši", kas izdoti izdevniecībā "Liels un mazs", kā arī Māra Cielēna par darbu "Sfinksas Albertas smaids", ko pērn izdevis "Lietusdārzs".

Balvai grāmatu mākslā nominēta Anita Paegle par ilustrācijām Cielēnas grāmatai "Sfinksas Albertas smaids", Anna Vaivare par ilustrācijām savai grāmatai "Otrais koncerts", ko šogad izdevis "Liels un mazs", Aleksandra Runde par ilustrācijām savai 2023. gada grāmatai "Ko darīt, ja esi kails pilsētā", ko izdevis "Jāņa Rozes apgāds", un Zanderes dzejoļu krājumam "Putni mūs redz". Balvai nominēta arī Lote Vilma Vītiņa par ilustrācijām Vērdiņa dzejoļu krājumam "Jandāliņš", Aleksejs Naumovs par ilustrācijām Zanderes dzejoļu krājumam "Izdomā sev auto" un Rebeka Lukošus par ilustrācijām Mairas Dobeles grāmatai "Es tevi gaidīju", ko šogad izdevis "Liels un mazs".

Uz AS "Latvijas valsts meži" balvu "Jaunaudze" par debiju bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā pretendē Runde par darbu "Ko darīt, ja esi kails pilsētā", Linda Gabarajeva par darbu "Kosmoss ir virs bēniņiem", ko šogad izdevis "Liels un mazs", Lelde Jauja par darbu "Tās ir tikai superspējas", ko pērn izdeva "Latvijas Mediji", Laura Jambuševa par darbu "Diena, kuru es pārvērtu", ko 2023. gadā izdeva "Latvijas Mediji", un Rute Marta Jansone par ilustrācijām Pastores grāmatai "Šis ir mans seriāls".

Izturot 12 Eiropas valodās sarakstītu 26 grāmatu konkurenci tulkojumu kategorijā, par Baltvilka balvas starptautisko laureāti 2024. gadā ir kļuvusi britu rakstniece Kirana Milvuda Hārgreiva par romānu "Džūlija un haizivs", ko 2023. gadā klajā laidis "Jāņa Rozes apgāds". Romānu tulkojusi Renāte Punka. Rakstniece kopā ar savu vīru Tomu de Frestonu, kurš ir arī grāmatas ilustrators, ieradīsies Rīgā, sniegs intervijas masu medijiem un piedalīsies balvas ceremonijā, kā arī starptautiskajos bērnu literatūras lasījumos. Pasākumu nodrošināšanā iesaistīsies arī Lielbritānijas vēstniecība un organizācija "Britu Padome".

Sadarbībā ar portālu "Lsm.lv" no 10. jūlija interesentiem būs iespēja iesaistīties lasītāju balsojumā un izvēlēties labāko un skaistāko bērnu vai jauniešu grāmatu no šogad nominētajiem darbiem.

Svinot dzejnieka un bērnu kultūras atbalstītāja Baltvilka 80. dzimšanas dienu, 24. jūlijā 20. reizi pasniegts viņa vārdā nosaukto valsts nozīmes balvu bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā. Savukārt AS "Latvijas valsts meži" desmit gadus atbalsta balvu par labāko debiju "Jaunaudze".

Balvas žūrijā šogad strādāja literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Inguna Daukste-Silasproģe, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, ilustratore Gita Treice, kā arī sabiedrības pārstāvji – Kursīšu bibliotēkas – informācijas centra vadītājs Mārtiņš Lagzdons un vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Kopumā ekspertiem bija jāizlasa un jāizvērtē 67 grāmatas, pievēršot uzmanību ne tikai teksta kvalitātei, bet ilustrācijām un to daudzveidīgajām tehnikām, lai noteiktu pretendentus grāmatu mākslas balvai. Ir vairāk nekā 12 debitantu rakstniecībā un ilustrācijā. Kopumā sacentās 12 izdevniecību grāmatas.

LBJLP pārstāve norāda, ka katru gadu profesionālas žūrijas novērtējums rakstnieku un ilustratoru darbam un Eiropas valstu bērnu un jauniešu literatūras darbu tulkojumiem mērķtiecīgi ir sekmējis kvalitatīvas literatūras turpmāku izdošanu latviešu valodā un Latvijas aktīvu dalību Eiropas kultūras procesos.

Šogad LBJLP sadarbojas arī ar starptautisko projektu "Aldus Up", kura mērķis ir veicināt grāmatizdevēju starptautiskos kontaktus, tulkojumu tiesību apriti un citus grāmatniecības nozarei svarīgus profesionālus risinājumus. Šī projekta līdzfinansējums Baltvilka balvai dod plašāku publicitāti un attīstības iespējas ilgtermiņā, pauž Tretjakova.

Katru gadu saistībā ar Baltvilka balvu notiek jaunākās bērnu literatūras lasījumi, kuros piedalās gan iepriekšējo gadu balvas laureāti, gan nominanti un debitanti. Šī gada lasījumos, kuru nosaukums "Krūmu krāmu jēru jūra" ir patapināts no Baltvilka dzejoļu krājuma, piedalīsies arī starptautiskā laureāte Hārgreiva ar jaunas grāmatas pieteikumu Punkas tulkojumā.

Balvas pasniegšanas ceremonijā muzikālu pirmatskaņojumu piedzīvos speciāli šim notikumam radītas solodziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju. Dziesmu autore ir komponiste Sniedze Prauliņa. Apbalvošanas ceremoniju vadīs Ance Strazda un Klāvs Mellis. Notikuma vizuālās identitātes autore ir Anna Vaivare.

Sadarbības partneris AS "Latvijas Mediji", popularizējot Baltvilka balvu bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā, ir sagatavojuši īpašu iknedēļas izdevuma "Kultūrzīmes" speciālnumuru. Tajā būs publicētas intervijas, recenzijas un Māra Runguļa apkopotās Baltvilka līdzgaitnieku atmiņas par dzejnieku.

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārza "Šķūnī", Rīgā, 24. jūlijā plkst. 11 notiks starptautiskie bērnu literatūras lasījumi "Krūmu krāmu jēru jūra". Savukārt plkst. 15 Rīgas Pirmajos Meža kapos norisināsies Baltvilka piemiņas brīdis, plkst. 17 ar lūgto viesu piedalīšanos LU Botāniskajā dārzā notiks balvas pasniegšanas ceremonija.

Savukārt LNB Baltā Vilka klasē 25. jūlijā plkst. 14 notiks dabas fotogrāfa Andra Eglīša izstāde un pasākums Baltvilka atcerei. Baltvilka mājās Smārdes pagasta "Zīlītēs" 27. jūlijā plkst. 15 notiks pasākums, ar kuru atzīmēs rakstnieku rezidenču uzsākšanu no augusta līdz oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!