Foto: Dita Deksne

Augusta sākumā izdevniecība "Zvaigzne ABC" laidusi klajā aktrises un runas pedagoģes Zanes Daudziņas grāmatu "Bērnudienas Komunālijā". Grāmatas atvēršanas pasākums ar draugu, tuvinieku un kolēģu piedalīšanos notika 8. augustā mūzikas namā "Daile".

Ar tematikai atbilstošiem priekšnesumiem grāmatas atvēršanas svētkos uzstājās Aivars Hermanis, nospēlējot savu slaveno "Komunālo blūzu", kā arī Zanes draudzene, Latvijas Radio kora dziedātāja Kristīne Brakovska, kura iejutās Mireijas Matjē tēlā. Fragmentus no jaunās grāmatas lasīja pati autore.

Cienastā bija sarūpētas laikmetam atbilstošas uzkodas: ķilavmaizītes, pildītas olas, grāmatā minētais žāvētu augļu kompots un citi labumi, kā arī pašas Zanes Daudziņas kopā ar draudzeni Ingunu gatavotie žagariņi.

Klāt bija Zanes Daudziņas laulātais draugs, aktieris Vilis Daudziņs, kurš sievas grāmatām raksta vāka tekstus, daudz draugu, radu un talanta cienītāju – aktieri, mūziķi un mākslinieki.

Foto: Dita Deksne

Kā vēsta izdevniecības pārstāve Kristīne Ilziņa, Daudziņas grāmata jau nedēļu pēc iznākšanas piedzīvo papildmetienu.

"Mazi, jauki stāstiņi, kuri vēsta par ģimeni, kaimiņiem, laikmetu un tā paradoksiem un ačgārnībām – un dara to tik dzīvīgi, patiesīgi un vienlaikus laipni. Atmiņas, kas neko nenoklusē, tomēr nedara pāri nedz varoņiem, nedz lasītājiem, atmiņas, rakstītas ar mīlestību un sirds siltumu. Šī nelielā, burvīgā grāmatiņa savaldzinājusi lasītājus tik ļoti, ka pirmās atsauksmes jau burtiski pārpludinājušas sociālos tīklus – un tās ir cildinošas," tā par pazīstamās aktrises jaunāko veikumu literatūrā raksta Ilziņa. Šī ir jau piektā Zanes Daudziņas grāmatas.

Izdevēja Vija Kilbloka saka: "Visi, kas ir dzīvojuši komunālajā dzīvoklī, vienkārši gavilēs. Bet vēl interesantāk būs tiem, kas paši Komunālijā nav pabijuši. Tāda žanra, kā humoristiskais trilleris laikam nav bijis? Bet tagad ir!"

Foto: Dita Deksne

Savukārt Ruta Skrebele, rakstniece un grāmatu apskatniece jauno izdevumu novērtē šādi: "Zanes Daudziņas grāmata ir silta. To gribas gluži kā lelli piespiest pie krūtīm un samīļot, jo no tās, citējot autores rakstīto, "pretī plūst tūkstoš un viena mīlestība". Pasaule, kas skatīta mazās Zanes acīm, ir gana uzjautrinoša, krāsaina un interesanta, bet tai pat laikā rūgtena kā pīlādžoga pirms salnas."

Zane Daudziņa ir teātra un kino aktrise, runas pedagoģe, Latvijas Kultūras akadēmijas Asociētā profesore un vairāku grāmatu autore. Rakstniecībā debitēja ar savu "Dienasgrāmatu", kura iemantoja lielu popularitāti un lasītāju mīlestību, kas vainagojās ar balvu lasītāju balsojumā "Zvaigznes grāmata 2022". Sekoja divi vairāk profesionāļu auditorijai domāti darbi "Aktiera runa 21. gadsimta latviešu teātrī" un "Runā droši!". 2023. gadā iznāca arī "Dienasgrāmatas" turpinājums "Mans kara gads".

"Bērnudienas Komunālijā" pieejama arī e-grāmatas formātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!