Foto: Publicitātes foto

Otrdienas vakarā oficiāli atklāts 76. Frankfurtes grāmatu gadatirgus, kas ir lielākais šāds pasākums pasaulē. Trešdien tas vēris durvis nozares pārstāvjiem, bet no piektdienas pusdienlaika būs pieejams vispārējai publikai.

Uz 76. Frankfurtes grāmatu gadatirgu devušies aptuveni 4000 dalībnieku. Plānoti apmēram 650 pasākumi uz 15 skatuvēm, un tajos piedalīsies vairāk nekā 1000 autoru un citu grāmatu nozarē zināmu personību.

"Grāmatām nepieciešama brīvība un demokrātija, tāpat kā demokrātijai nepieciešamas grāmatas," otrdienas vakarā atklāšanas ceremonijā uzsvēra Vācijas kultūras komisāre Klaudija Rota. "Grāmata, kā brīvas, daudzveidīgas un atklātas domas simbols šodien atkal ir apdraudēta."

Šī gada gadatirgus goda viesis ir Itālija, un sagaidāms, ka pasākumā dominēs politiskas debates, sevišķi no Itālijas autoru puses.

Itālijā norisinājās asas diskusijas, kuriem autoriem vajadzētu valsti pārstāvēt Frankfurtē. Premjerministres Džordžas Meloni valdība tika apsūdzēta par to, ka no grāmatu gadatirgus izslēgusi balsis, kas nav labvēlīgas viņai vai kritizē viņas valdību.

Frankfurtes grāmatu gadatirgu atklāšanas ceremonijā Itālijas kultūras ministrs Alesandro Džuli norādīja, ka viņš aizstāvēs "vārda brīvības neaizskaramību", pat ja tas ved pie nesaskaņām un var kaitēt paša pārstāvētajai valdībai.

Savukārt Hesenes federālās zemes premjerministrs Boriss Reins izteica atzinību rakstniekam un Džordžas Meloni vadītās valdības kritiķim Roberto Saviano un cīnītājam ar mafiju Džovanni Falkonem, kam Saviano veltījis savu pēdējo grāmatu.

Reins norādīja, ka lielākais demokrātijas apdraudējums ir "nolādētā vienaldzība". Nedz Falkone, nedz Saviono nav bijuši vienaldzīgi, piebilda Hesenes premjers.

Foto: LETA

Latvijas dalību grāmatu tirgū nodrošina literatūras eksporta platforma "Latvian Literature" un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

"Šogad Frankfurtes grāmatu tirgū turpināsim pievērst starptautisku uzmanību Latvijas literatūras tulkojumiem ārvalstīs, kā arī vēlreiz apliecināsim vēlmi un gatavību pretendēt uz viesu valsts statusu Frankfurtes grāmatu tirgū laikā no 2028.–2030. gadam un turpināsim sarunas par to ar Frankfurtes grāmatu tirgus vadību, uzsverot Latvijas kultūras, grāmatniecības un literatūras piedāvājumu daudzveidību," stāsta platformas "Latvian Literature" pārstāve Rita Dementjeva.

Latvija šī gada tirgū ir pārstāvēta vairākos pasākumos:

  • tirgus oficiālajā programmā, kur 17. oktobrī plkst. 15.00 uz starptautiskās skatuves (foajē starp hallēm 5.1 un 6.1.) tulkotāji vācu valodā dalīsies pieredzē par to, kāpēc tulkot literatūru no Baltijas valstīm; Latviju pārstāvēs tulkotāja Betina Bergmane;

  • 17. oktobrī plkst. 17.00 Latvijas stendā (halle 4.1, stends D2) notiks pieņemšana, uz kuru aicināti Latvijas literatūras ārvalstu izdevēji un citi sadarbības partneri;

  • 18. oktobrī plkst. 15.30 Saksonijas stendā (halle 3.1, stends H91) Latvijas rakstniece un ilustratore Lote Vilma Vītiņa prezentēs savu grāmatu "Dzejnieks un smarža" (Vācijā tā izdota izdevniecībā "Mirabilis Verlag"), kā arī dalīsies pieredzē, kā veidot radošās darbnīcas bērniem;

  • 18. oktobrī plkst. 10.00 Lote Vilma Vītiņa ciemosies Frankfurtes pilsētas bibliotēkā ar lasījumu un radošo darbnīcu bērniem;

  • 18.oktobrī plkst. 20.00 Frankfurtes mākslas galerijā "KunstInAnderenRäumen" notiks tikšanās ar autoru Jāni Joņevu un viņa grāmatas "Decembris" prezentācija (Vācijā tā izdota izdevniecībā "Parasitenpresse").

Lai turpinātu sarunas par Latvijas pieteikumu dalībai Frankfurtes grāmatu tirgū viesu valsts statusā, tirgus laikā Latvijas Republikas kultūras ministre Agnese Lāce tiksies ar Frankfurtes grāmatu tirgus direktoru Jirgenu Bosu (Juergen Boos), kā arī iepazīsies ar šī gada viesu valsts Itālijas paviljonu un apmeklēs pasākumus, kuros pārstāvēti Latvijas autori.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados Latvijas stends Frankfurtē ir veidots kā eksporta kampaņas #iamintrovert laikā radīto tēlu – intraverto rakstnieku I. un I. – dzīvoklis. Šogad mākslinieka Reiņa Pētersona zīmētajā dzīvoklī būs iespēja sevi iemūžināt foto stūrītī, kā arī iepazīties ar platformas "Latvian Literature" radīto virtuālo ekskursiju rigabooktour.lv.

Šogad stenda dalībnieku vidū ir izdevniecības "Latvijas Mediji", "Zvaigzne ABC", "Liels un mazs", "Avots", "Jāņa Rozes apgāds", "Pētergailis", "Aminori", "Madris" un Latvijas Grāmatizdevēju asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!