Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

"Maskavā vakar 81 gada vecumā miris latviešu dzejnieks, sirmais revolucionārs un dedzīgais komunistisko ideju cīnītājs," – tā sākas Sudrabu Edžus (īstajā vārdā Morica Eduarda Zilbera) nekrologs, kas 1941. gadā publicēts padomju preses izdevumā "Darbs". Turpat viņš raksturots arī kā "strādnieku šķiras un progresīvās inteliģences" iemīļots rakstnieks ar "tēraudcieto īsta komunista garīgo drosmi", kas nekad nebija zaudējis "ticību proletariāta uzvarai".

Rakstnieks, kuram ar sava populārākā darba "Dullais Dauka" titulvaroni ir izdevies radīt latvieša-zinātkāra sapņotāja arhetipu, nu ir kritis nežēlastībā savas "sarkanās" dzīves dēļ – viņam veltītais piemineklis Kronvalda parkā ar Rīgas domes lēmumu būs jādemontē trīs mēnešu laikā. Tikmēr turpat netālu, Latvijas Nacionālajā teātrī, šoruden pirmizrādi piedzīvoja jauns "Dullā Daukas" iestudējums.

No Krievijas impērijas uz Padomju Savienību

Sudrabu Edžum bija savādas attiecības ar Latvijas valsti, un viņš nebija tās pavalstnieks. Rakstnieks piedzima 1860. gadā toreizējā Krievijas impērijā, mūsdienu Latvijas teritorijā, Meņģeles pagastā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!