Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šoruden pārdošanā nonāks īpaši rets un vērtīgs franču rakstnieka Antuāna de Sent-Ekziperī populārās grāmatas "Mazais princis" eksemplārs.

Mašīnrakstā rakstītā darba lapaspusēs ir redzami arī autora ar roku veiktas piezīmes un labojumi. Ir zināms, ka šādas mašīnrakstā sarakstītas un iesietas grāmatas "Mazais princis" ir tikai trīs, šī ir pirmā reize, kad kāda no tām nonāk publiskā izsolē.

Tiek uzskatīts, ka šīs eksemplārs ir pirmais, kurā drukātā veidā parādās slavenais citāts: "Īsti mēs redzam tikai ar sirdi. Būtiskais nav acīm saredzams."

"Iepriekšējos manuskriptos Sent-Ekziperī dažādi šo frāzi mainījis un spēlējies ar vārdiem," skaidro literatūrpētnieks Semijs Džejs no Londonas. "Šajā mašīnraksta varam būt liecinieki, kā autors nonāk pie gala varianta un pirmo reizi pieraksta visu teikumu pilnībā."

Mašīnrakstā rakstītajā izdevuma cena ir 1,25 miljoni ASV dolāru jeb 1,16 miljoni eiro. Grāmata būs aplūkojama un nopērkama ikgadējā "Abu Dhabi Art" Apvienotajos Arābu Emirātos šī gada novembra beigās.

Grāmata "Mazais princis" angļu un franču valodā vispirms tika izdota ASV – 1943. gadā, bet 1946. gadā tā iznāca Francijā. Šobrīd tas ir visvairāk tulkotais un pārdotais daiļliteratūras darbs pasaulē

"Mazais princis" ir poētisks stāsts par to, kā lidmašīnas pilots, kurš, ciešot avārijā, nosēžas tuksnesī un tur satiek mazu zēnu, kurš uz Zemi ieradies no neliela asteroīda, kur viņa vienīgais draugs ir roze. Stāsts ir filozofisks un tas ietver sabiedrības kritiku, vienlaikus pārdomājot pieaugušo pasaules dīvainības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!