Foto: Publicitātes attēli

Izdevniecībā "Dienas Grāmata" klajā nācis sērijas "Es esmu…" darbs — Ingunas Daukstes-Silasproģes monogrāfija "Balsis pār jūru" — par latviešu rakstnieku, dzejnieku un mākslinieku Gunaru Janovski (1916–2000).

Atgādinām, ka romāns par pazīstamo literātu Janovski "Mežakaija" (autors Osvalds Zebris) iznāca 2022. gadā.

"Rakstnieks ne reizi vien atzinis, ka darbos ir izdzīvojis savu dzīvi dažādos variantos un iespējās, ka nav varējis uzrakstīt neko, kam pats nav bijis līdzdalībnieks vai vērotājs. Tā ir Janovska prozas būtiska iezīme, un tajā saskatāms arī viņa prozas spēks — dzīvot ar savu laiku un izdzīvot savu laiku, meistarīgi savas dzīves pavedienus saaužot ar literāro varoņu dzīvi," tā par Janovski raksta monogrāfijas autore Inguna Daukste-Silasproģe.

"Ar interesi lasāms pētījums, kas ne tikai padziļinās izpratni par Gunara Janovska biogrāfiju un daiļradi, par trimdas psiholoģisko situāciju un 20. gadsimta notikumiem, bet arī veidos tradicionālās latviešu literatūras un trimdas literatūras, Latvijas un Anglijas vides satuvinājumu," jauno izdevumu komentē literatūrzinātniece Zanda Gūtmane.

Monogrāfijas autore Inguna Daukste-Silasproģe (1968) ir literatūrzinātniece, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošā pētniece, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle. Pētnieciskās intereses saistītas ar latviešu trimdas literatūru dažādās mītnes zemēs, balstoties plašās arhīvu un dokumentu studijās. Četru monogrāfiju autore, kā arī vairāku kolektīvo monogrāfiju līdzautore un rakstu krājumu sastādītāja. Saņēmusi LZA Viļa Plūdoņa balvu literatūrzinātnē (2003), Ērika Raistera piemiņas fonda godalgu (2015), Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis" (2019) un Latvijas Zinātņu akadēmijas balvu (2020).

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis

Atgādinām, ka darbu pie jauna latviešu literatūras lielprojekta "Es esmu..." izdevniecība "Dienas Grāmata" uzsāka 2018. gadā. Jaunajā sērijā kopumā iecerēti 26 jauni darbi: 13 romāni un 13 monogrāfijas par latviešu literatūras klasiķiem. Par cilvēkiem, kuru darbi un domas katrs savā veidā gan acīm redzami, gan neapjausti tā vai citādi veidojuši mūs šodien. Tos pašus "mēs", kuri dzīvo mūsdienu Latvijas kultūras laukam un nacionālajai pašapziņai nozīmīgu devumu sniegušās sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts" romānos, kur rakstnieki atšķirīgā stilistikā pievērsās laika garam, vēsturiskajiem notikumiem un to atstātajām pēdām.

Jaunais projekts "Es esmu…" paredz sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts" turpinājumu, arvien aktivizējot sociālo atmiņu, vēstures apzināšanu, tās izpēti un izpratni, fokusējoties uz personības būtību, individuālajām izvēlēm, intelektuāļa atbildību.

Sērijā jau izdoti vai vēl tapšanā ir romāni un monogrāfijas par Aspaziju, Annu Brigaderi, Anšlavu Eglīti, Jāni Ezeriņu, Gunaru Janovski, Ivandi Kaiju, Vili Lāci, Jāni Poruku, Kārli Skalbi, Ilzi Šķipsnu, Andreju Upīti, Eduardu Veidenbaumu un Jāni Ziemeļnieki.

Romānu un monogrāfiju autori ir rakstnieki Inga Ābele, Andris Akmentiņš, Guntis Berelis, Māris Bērziņš, Inga Gaile, Ilze Jansone, Arno Jundze, Laima Kota, Svens Kuzmins, Gundega Repše, Osvalds Zebris, Andris Zeibots, Inga Žolude un literatūrzinātnieki Maija Burima, Inguna Daukste-Silasproģe, Gundega Grīnuma, Māra Grudule, Ieva Kalniņa, Arnis Koroševskis, Sigita Kušnere, Anita Rožkalne, Olga Senkāne, Lita Silova, Ieva Struka, Viesturs Vecgrāvis, Jānis Zālītis. Projekta "Es esmu…" idejas autore un ierosinātāja ir rakstniece un mākslas vēsturniece Gundega Repše.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!