Foto: Publicitātes attēls

Piektdien, 15. septembrī, Saeimas spīkers Edvards Smiltēns (AS) premjera amata kandidātei Evikai Siliņai (JV) pasniedza britu rakstnieka Džordža Orvela romānu "1984".

Piektdien Saeima ārkārtas sēdē lemj par Siliņas veidotās valdības apstiprināšanu. Pirms balsojuma uzrunas pauž deputāti, galvenokārt tie, kas darbojas opozīcijā.

Ar uzrunu uzstājās arī Smiltēns, kurš kritizēja jaunās koalīcijas izveides procesu un vērtību principu pārkāpšanu.

Viņš norādīja uz šīs situācijas absurdumu, kā piemēru minot koalīcijas iepriekš pausto, ka ASV sankcijām pakļautajam Aivaram Lembergam nebūs ietekme uz koalīciju, vienlaikus norādot, ka Zaļo un zemnieku savienībai nevar uzticēties.

"Tie, kas ir lasījuši Džordža Orvela antiutopiju "1984", atceras, ka, lai skalotu pilsoņu smadzenes, tika izgudrota pat speciāla "jaunruna" – "karš ir miers", "brīvība ir verdzība", "nezināšana ir spēks", kurā vēsture sāk metodiski padzēst un tautu salauž, liekot pašiem ar pārliecību deklarēt, ka divi plus divi ir pieci," uzrunā sacīja Smiltēns.

Viņš atzina, ka ko ļoti līdzīgu varēja novērot pēdējos mēnešos. "Te 52 ir vairāk nekā 54, stagnācija ir dinamika, nodevība ir progress, Lemberga nav, bet viņiem nevar uzticēt. Lai stiprinātu valdību, "Jaunajai Vienotībai" jāgāž sava valdība; lai paplašinātu koalīciju, vajag to sašaurināt; lai premjers atbrīvotos no važām, vajag visu valsti iekalt Lemberga važās, un, lai vairotu tautas uzticību varai, tas visas tautas klusējošajam vairākumam vienkārši būs jāpieņem," pauda Smiltēns.

Noslēgumā Smiltēns Siliņai ceļamaizei uzdāvināja Orvela romānu "1984". "Grāmatu, iespējams, kā iedvesmas avotu, bet galvenokārt – kā atgādinājumu par patiesu vārdu demokrātijas un brīvības nozīmi, par fundamentālo atšķirību starp valsts vadīšanu un tās valdīšanu. Un arī, protams, gluži kā Orvels, rakstot šo darbu, bija domājis – kā brīdinājumu," sacīja Smiltēns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!