Foto: AP/Scanpix/LETA
Nobela prēmiju literatūrā šogad saņēmis norvēģu rakstnieks un dramaturgs Juns Fose (Jon Fosse), ceturtdien, 5. oktobrī, pavēstīja Zviedrijas akadēmija.

Balva piešķirta "par viņa inovatīvajām lugām un prozu, kas dod balsi vārdos neizsakāmajam," teikts Zviedrijas akadēmijas pamatojumā.

Juns Fose (1959) ir norvēģu rakstnieks, dramaturgs un tulkotājs, nereti dēvēts par norvēģu literatūras jauno Henriku Ibsenu. Šobrīd viņš ir otrs pasaulē visvairāk iestudētais norvēģu dramaturgs aiz klasiķa Ibsena. Taču autors raksta arī prozu un dzeju, kā arī nodarbojas ar citu autoru darbu tulkošanu. Paša Foses lugas ir tulkotas vairāk nekā 40 valodās.

Rakstnieka darbi tiek izdoti kopš 80. gadu sākuma, bet dramaturģijai viņš pievērsies 90. gadu sākumā. Viņš saņēmis dažādas prestižās balvas Skandināvijas mērogā, kā arī 2003. gadā ar Francijas Nacionālo nopelnu kavaliera ordeni (Chevalier de l`Ordre national du Mérite) un 2014. gadā ar Eiropas literatūras balvu (Prix Européen de Littérature).

Valmieras teātrī šī gada sākumā pirmizrādi piedzīvoja Juna Foses lugas "Vārds" ("Namnet") iestudējums Reiņa Suhanova režijā. Iepriekš Foses darbi Latvijā iestudēti Jaunajā Rīgas teātrī un teātrī "Skatuve".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!