Foto: Publicitātes attēli

Apgāds "Zvaigzne ABC" laidis klajā pirmo oficiālo ceļvedi rakstnieces Džoannas K. Roulingas septiņu Harija Potera sērijas romānu pasaulē "Harija Potera burvju almanahs". Kā "Delfi" informē izdevniecības pārstāve Kristīne Ilziņa, krāšņi ilustrētais izdevums par pasaulslaveno "puisēnu, kurš izdzīvoja" paredzēts visai ģimenei.

"Harija Potera burvju almanahs" ir unikāls Roulingas radītās burvju pasaules izpētes darbs, kas savaldzinās jaunos sērijas fanus, kuri vēl tikai gatavojas savam pirmajam ceļojumam uz Cūkkārpas Burvestību un Raganības arodskolu, savukārt lasītājiem, kuri jau iemīlējuši šīs grāmatas, izdevums piedāvā bagātīgu jaunatklājumu, spilgtu detaļu un aizraujošu noslēpumu klāstu, raksta izdevēji.

"Harija Potera burvju almanahs" ir balstīts Džoannas K. Roulingas oriģināldarbos, taču to papildina jaunas kartes un diagrammas, plaša atsauču sistēma un daudz dažādu maģisku detaļu, no kurām var uzzināt vairāk par burvju realitātes priekšmetu pasauli, augu un dzīvnieku valstību un pat kulināriju. Grāmatas septiņās nodaļās lasītāji labāk iepazīs iemīļotos sērijas tēlus, atkal izdzīvos satraucošākos stāstu mirkļus, apgūs jaunas zināšanas par maģiju un burvestībām, atklās rūpīgi glabātus noslēpumus un aizrautīgi izpētīs Cūkkārpas skolu un citas maģiskas vietas, grāmatā iekļautās tēmas ir no Šķirmices līdz burvestībām.

Katru grāmatas nodaļu ilustrējis cits mākslinieks, atainojot savu unikālo skatījumu uz rakstnieces uzburto maģisko pasauli. Ilustrācijas radījuši Pīters Gouzs, Luīza Lokhārta, Veitonga Maja, Olija Muza, Fams Kvangs Fuks, Levijs Pinfolds un Tomislavs Tomičs.

"Harija Potera burvju almanahs" tiek izdots 35 pasaules valodās. Latviešu izdevuma tekstus, kuru nav oriģinālgrāmatās, tulkojusi Laura Dreiže.

Džoanna K Roulinga ir autore septiņām pasaulslavenajām grāmatām par Hariju Poteru, kā arī vairākiem atsevišķiem literārajiem darbiem un populāru kriminālromānu sērijai. Ideja par Hariju Poteru autorei ienāca prātā 1990. gadā, braucot vilcienā, kurš kavējās. Pēc tam viņa izplānoja un sāka rakstīt septiņu romānu sēriju, no kurām pirmā, "Harijs Poters un Filozofu akmens", Apvienotajā Karalistē tika publicēta 1997. gadā.

Sērijas pabeigšana aizņēma vēl desmit gadus, un pēdējā grāmata "Harijs Poters un Nāves dāvesti" nāca klajā 2007. gadā.

Sekoja arī ārkārtīgi populāras grāmatu ekranizācijas. Pašlaik grāmatas par Hariju Poteru tikušas izdotas vairāk nekā 600 miljonos eksemplāru, tulkotas 85 valodās, un vairāk nekā miljards stundu pavadītas, lietotājiem klausoties tās audiogrāmatu formātā. Lai atbalstītu labdarības mērķus, autore sērijai sarakstīja vēl trīs papildinājumus: "Kalambols laiku lokos", "Fantastiskās būtnes un kur tās meklēt" un "Dziesminieka Ķestera pasakas". Darbs "Fantastiskās būtnes un kur tās meklēt" iedvesmoja jaunu filmu sēriju par maģiskās zooloģijas eksperta Tritona Skamandera piedzīvojumiem. Stāsts par Hariju pieaugušā vecumā turpinājās lugā "Harijs Poters un Nolādētais bērns", kuru Dž. K. Roulinga sarakstīja sadarbībā ar dramaturgu Džeku Tornu un režisoru Džonu Tifaniju un kuru šobrīd izrāda uz daudzu teātru skatuvēm visa pasaulē.

2010. gadā autore atgriezās pie rakstīšanas bērniem ar pasaku "Ikabogs", no kuras gūtos ienākumus ziedoja labdarības fondam "Volant", lai atbalstītu organizācijas, kas strādā pie Covid-19 sociālo seku novēršanas. Rakstnieces jaunākais darbs "Ziemassvētku cūks" tika izdots 2021. gadā.

Dž. K. Roulinga saņēmusi daudzus apbalvojumus un goda nosaukumus, to skaitā Britu impērijas ordeni, ordeņa "Companions of Honour" biedres statusu un BBC bērnu televīzijas balvu "Blue Peter Gold Badge". Ar fonda "Volant" starpniecību viņa atbalsta daudzas labdarības iniciatīvas un ir dibinājusi starptautisko bērnu aprūpes reformas organizāciju "Lumos". Rakstniece kopā ar ģimeni dzīvo Skotijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!