Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Latviešu literatūrzinātniece, folkloras pētniece, Latvijas Universitātes profesore Janīna Kursīte ir veltījusi dzīvi mūsu tautas kultūras kopšanai. Viņas akadēmisko darbu un publikāciju uzskaitīšana aizņemtu vairākas stundas, bet viņas studenti darbojas visdažādākajās kultūras jomās un nozarēs, kā arī māca jau paši savus studentus. Tradīcija, godi, svētku rituāli – Kursīte šos jautājumus ir skatījusi ne tikai teorētiski, bet arī praktiski, pētot tautu paražas daudzās zinātniskās ekspedīcijās.

"Kaut līst, kaut auksts, latvieši brauc uz laukiem svinēt Jāņu vakaru," sarunā Kursīte citē vienu no savām daudzajām doktorantēm, japānieti Ajumi Kurosavu. Kāpēc latvieši tā dara? Kā mainījušās šīs svinības laika gaitā? Kas Jāņiem kopīgs ar Jāni Kristītāju un romiešu dievu Jānusu? Vai Jāņus var saukt arī par Līgosvētkiem? Sarunā profesore sniedz atbildi uz šiem un daudziem citiem jautājumiem.

Sakiet, kā veidojas tradīcija?

Mums ir divas lielas svētku tradīcijas – vasaras un ziemas saulgriežos. Visticamāk, tās radās jau tajos laikos, kad veidojās zemkopība, jo saules ciklam ir milzīga nozīme – vai nu tu paspēsi izaudzēt rudzus, miežus un citu labību, vai ne. Un cilvēki bija ievērojuši, ka dabā ir divi maiņas punkti.

Saulgrieži ir arī lielākie svētku brīži, to var konstatēt dainās. Aptuveni 5000 tautasdziesmu par Jāņiem un drusku pāri 1000 par Ziemassvētkiem.

Kā ir ar Mārtiņiem un Meteņiem?

To tautasdziesmu skaits nav ne tuvu tik liels, šo apjomu nevar salīdzināt. Saulgrieži ir divi galvenie brīži, kad mēs pārdomājam dzīvi. Ziemassvētkos dabā ir sastingums un tiek gaidīta atdzimšana. Jāņos uzkrājam spēkus nākamajam. To ir svarīgi neaizmirst, jo sabiedrība bez tradīcijām ir haotisks bars, kuram nav izredzes izdzīvot ilglaicīgi. Bet arī tradīcijas mainās. Ir jābūt samēram starp tev svarīgām sakrālām vērtībām un to, kas maina formu. Nevar taču teikt, ka mēs šodien Jāņus svinam tāpat kā (Jāņa) Jaunsudrabiņa vai (Rūdolfa) Blaumaņa Jāņu aprakstos, bet arī kaut kas no tā vecā joprojām ir palicis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!