Foto: No Jūrmalas pašvaldības krājuma

Jau pēc dažām dienam svinēsim Zāļu vakaru un Jāņus, taču gada īsākā nakts un garākā diena jeb vasaras saulgrieži būs 21. jūnijā. Nu jau vairākus gadus īstās saulgriežu nakts burvību, dažādus rituālus un pasākumus var piedzīvot daudzviet Latvijā. Piedāvājam piecas idejas, kur šovasar īpaši pavadīt un sagaidīt sauli gada īsākajā naktī.

Saulgrieži Jūrkalnes Ugunspļavā

21. jūnijā Jūrkalnes Ugunspļavā jau piecpadsmito gadu varēs piedzīvot vasaras saulgriežu burvību – ugunsratu un ugunsdzirnavas, tradīcijas, rituālus, dziesmas un dančus.

Foto: Publicitātes foto

Ugunspļavā no pulksten 21 līgos Ventspils novada folkloras kopas, būs pieejamas saulgriežu darbnīcas un meistarklases. Kad pulksten 22 būs iekurts lielais ugunskurs, suitu dūdu skaņu pavadībā pa lāpu izgaismotu mežu ļaudis dosies uz jūru. Saulei norietot, no stāvkrasta jūrā ripos ugunsrats. Tad pulksten 23 Ugunspļavā degs pūdeli, muzicēs māsas Dimantas, gaidāmi arī muzikāli pārsteigumi. Pusnaktī stiprie līgotāji griezīs ugunsdzirnavas, un maģisko saulgriežu nakti turpinās danči ar Katrīnu Dimantu un "Alšvangas spēlmaņiem".

Ieeja bez maksas.
Plašaka informācija šeit.

Vasaras saulgrieži kultūras telpā "Savvaļa" Drustos

Vasaras pilnbriedā, piektdien, 21. jūnijā, brīvdabas kultūras telpā "Savvaļā" Drustos notiks vasaras saulgriežu sagaidīšanas pasākums ar eksperimentālās etnomūzikas apvienības "Līgas pH3" koncertu un starptautiskā kolektīva "The Black Tent Company" izrādi saulrietā.

Foto: Publicitātes foto

Saulgriežu sagaidīšanas pasākums Savvaļā sāksies pulksten 20 ar eksperimentālās etnomūzikas apvienības "Līgas pH3" koncertu, kurā tiks pirmatskaņots grupas jaunais albums "Ne tā gaida Jāņa bērnus". Jaunajā programmā grupa ieskatās pieejamajos materiālos dziļāk, atlasot mierīgākās, apcerīgākās un meditatīvākās līgotnes, kuras tika iedzīvinātas grupas "Līgas pH3" jaunajā albumā.

Neilgi pirms saulrieta ap pulksten 22, notikumu turpinās starptautiskas mākslinieku apvienības izrāde-performance "Melnā telts". Mākslinieki savu performanci raksturo kā konkrētai vietai īpaši radītu brīvdabas izrādi, kas mainās un pielāgojas atbilstoši katram galamērķim, kuru tā sasniedz, izpētot mūžīgo saikni starp teātra namu un to, kas atrodas ārpus tā.

"Savvaļa" ir brīvdabas mākslas telpa, kuru veido mākslas izstādes meža takās, mūzikas un dzejas pasākumi dabai pietuvinātās situācijās, kā arī daudzveidīgas radošu cilvēku rezidences. Kā ierasts tā ir atvērta visiem, kas vēlas uzturēties ilgāk. "Savvaļas" Dzīvotnes pļavā ir iespējams uzsliet telti, Bāzē ir pieejama koplietošanas virtuve, atpūtas telpa un bibliotēka, kā arī visu rīcībā ir dīķi, meži, svaigs gaiss un brīvība. Līdzās pasākumam "Savvaļā" savu dzīvi turpina un visiem pieejama arī "Savvaļas" pastāvīgā brīvdabas izstāde.

Ieeja bez maksas.
Plašāka informācija šeit.

Gada īsākā nakts Daugavas muzejā Doles salā

21. jūnijā, datumā, kad saule iegriežas vasarā, Daugavas muzejs aicina sagaidīt gada īsāko nakti kopā!

Foto: Publicitātes foto

Doles salas esošās muižas vēsturiskajā parkā, Daugavas krastā vakars sāksies ar dančiem Salaspils deju kopas "Ūsa" un jauniešu deju kolektīva "Ūsiņš" pavadībā, turpinājumā vakaru ielīgos "Hāgenskalna muzikanti". Pasākuma sākumā, pulksten 20, apmeklētāji būs aicināti uz radošo darbnīcu bērniem un pieaugušajiem, kur varēs darboties ar modelējošo mālu, augiem un ziediem. Saulgriežu svinētāji aicināti ņemt līdzi groziņus, kādu siltu pledu, Jāņu zāles, pērnā gada un šī gada vainadziņus.

Ieejas maksa – 2 eiro.
Plašaka informācija šeit.


Saulgriežu nakts Bauskas novada "Lielzemenēs"

Īpaša gada īsākās nakts un garākās dienas svinēšana 21 jūnijā notiks Bauskas novada "Lielzemenēs". Programmā būs gan folkloras kopas "Putni" uzstāšanās, gan uguns rats ar rituālu un treji vārti. Tāpat kopīgi tiks iedegta pūdele un gatavots Jāņu siers. Tiek solīta buršanās pļavā, lāpu gājiens, danči un rotaļas, līgošana un nakts meditācija. Būs nodrošinātas četras pirtis, lai varētu vārtīties rīta rasā un sagaidītu sauli tīri un sprigani.

Foto: Shutterstock

Organizatori aicina tērpties atbilstoši svētkiem – vilkt baltus kreklus, tautastērpus vai tautiski stilizētu apģērbu, likt galvā ziedu un ozolu vainagus. Līdzi ņemt cienastu (ieteicams pašu gatavots) ar Jāņu rituāla uzkodām un dzērieniem.

Saulgriežu aktivitātes sāksies 21. jūnijā pulksten 19 un ilgs līdz pat rīta gaismai.

Ieejas maksa pasākumā – 35 eiro. Bērniem līdz 16 gadu vecumam dalība ir bez maksas. Lai reģistrētos pasākumam, organizatori aicina aizpildīt pieteikuma formu šeit un norādīt, vai maksāsiet skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu.

Saulstāvju svinēšana Lielupes krastā Jūrmalā

Bagātīgajā Jāņu programmā, ko šogad piedāvā Jūrmala, īpaša vieta atvēlēta gada īsākajai naktij. To 21. jūnijā varēs pavadīt Lielupes krastā, Ezeru ielas peldvietā, kur norisināsies saulstāvju svinēšana.

Foto: No Jūrmalas pašvaldības krājuma

Jau no pulksten 12 iedzīvotāji aicināti piedalīties kopīgā svētku norises vietas iekārtošanā un rotāšanā.

Pulksten 19 būs seno lāpu izgatavošanas meistarklase, jāņuzāļu iepazīšana un vainagu pīšana. Upes krastā būs pirts meistarklase un teātra izrāde bērniem kopā ar folkloras kopām "Mare" un "Kokle".Pulksten 21, kad tiks pavadīta saule, norisināsies uguns rituāls, tiks iedegtas pūdeles, palaists uguns plosts, svinības turpināsies līdz pat saullēktam.

Ieeja bez maksas.
Plašaka informāciju šeit.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!