Foto: LETA

Ukrainas ārlietu ministrija savos sociālo mediju kontos publicējusi aicinājumu neielaist Venēcijas kinofestivālā šobrīd Latvijā dzīvojošo krievu aktrisi Čulpanu Hamatovu. Mākslinieci aizstāvējis pazīstamais ukraiņu režisors Oleksandrs Rodņanskis un ministrija savu aicinājumu no sociālo tīklu profiliem izdzēsusi, raksta medijs "Meduza".

Pirmais Ukrainas ārlietu ministrijas ieraksts sociālajā medija "X" parādījās 28. jūlijā. Tajā Hamatova apvainota "senos sakaros ar Putinu".

"Čulpana Hamatova ir bijusī Putina sabiedrotā, ir nofilmējusies kinolentē "Mierīgā dzīve" ("Спокойная жизнь"), kas tiks rādīta Venēcijas kinofestivālā. Neskatoties uz to, ka viņa ir aizbraukusi no Krievijas, viņa kādreizējie sakari ar Putinu raisa jautājumus. Tiem, kuri ir palīdzējuši nostiprināt viņa varu, nav vieta uz sarkanajiem paklājiem, tikmēr, kamēr tiek nogalināti ukraiņi," bija rakstīts ministrijas vēstījumā. Tai bija pievienota daudzus gadus veca fotogrāfija, kurā Hamatova redzama kopā ar Krievijas diktatoru.

Šis Ukrainas ārlietu ministrijas ieraksts izsauca neviennozīmīgu reakciju. Par to bija sašutis arī pasaulē zināmais ukraiņu kinorežisors Oleksandrs Rodņanskis.

"No tūkstošiem cilvēku, kas skaļi atbalsta Krievijas agresiju Ukrainā, priecīgi atbalso Putinu, bezrūpīgi dzīvo glamūrīgajā Maskavā un izbauda režīma sniegtās privilēģijas, ukraiņu ārlietu ministrija nekļūdīgi ir izvēlējusies pašu bīstamāko ienaidnieku. Talantīgu aktrisi, kas bija Krievijas kino un teātra absolūtās zvaigznes statusā, bet skaļi un tieši nostājās pret savas valsts asiņaino agresiju, pameta to ar trim bērniem 2022. gada februārī, nodedzināja aiz sevis tiltus un nebūt ne vienkārši sāka būvēt jaunu dzīvi Eiropā," raksta režisors.

Dienu vēlāk, 29. jūlija vakarā, Ukrainas ārlietu ministrijas ieraksts no sociālajiem medijiem pazuda. Savukārt Rodņanskis paziņoja, ka ar viņu sazinājusies Prezidenta kanceleja, paskaidrojot, ka ieraksts no ministrijas kontiem, kā arī mājaslapas ir dzēsts. "Jautājums ir slēgts," rakstīja režisors.

Viņš arī pauda pateicību tiem ukraiņiem, kas atbalstīja Hamatovu, kā arī piezīmēja, ka ir bijis patīkami redzēt valsts iestāžu rīcību un spēju atzīt kļūdu.

Jau ziņots, ka Venēcijas kinofestivāls šogad notiks no 28. augusta līdz 7. septembrim. Grieķu režisora Aleksandrosa Avranasa filma "Mierīgā dzīve" tiks rādīta programmā "Orizzonti". Čulpana Hamatova tajā spēlē galveno lomu līdzās ar krievu aktieri Grigoriju Dobriginu. Filma vēsta par ģimeni no Krievijas, kas kā bēgļi dodas uz Zviedriju, tomēr viņiem patvērums tiek atteikts.

Aktrise Čulpana Hamatova pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā dzimteni pameta, nosodīja karu, pārcēlās uz dzīvi Latvijā un drīz pēc tam pēc Alvja Hermaņa uzaicinājuma kļuva par Jaunā Rīgas teātra štata aktrisi. Šajā sezonā viņa JRT spēlēs kā ārštata aktrise.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!