Foto: Kadrs no video

Francijas tiesa lika kādam baltkrievu performanču māksliniekam pamest Eiropas Savienību (ES) pēc tam, kad viņš bija mēģinājis izrakt pasaulslavenā nīderlandiešu gleznotāja Vinsenta van Goga (1853–1890) kapa vietu, kas atrodas 27 kilometrus no Parīzes, vēsta poļu medijs "TVP World".

Jūlija beigās Aleksejs Kuzmičs sarīkoja akciju ar nosaukumu "Renaissance" ("Atdzimšana") – viņš, ģērbies baltās drēbēs un grimā, devās uz kapsētu, kur apglabāts Vinsents van Gogs un viņa brālis Teo. Uz kapa vietas viņš nolika modinātājpulksteni un angļu valodā vērsās pie kapsētas apmeklētājiem, sacīdams, ka ir neizturami dzīvot pasaulē, kurā beigušies mākslinieki. Kuzmičs paziņoja, ka tā ir ievērojama diena, jo tagad pasaulē atgriežas mākslinieks; "Laiks augšāmcelties, māksliniek! Celies!" viņš sauca un sāka rakt van Goga kapa vietu.

Notikušo Kuzmičs ir iemūžinājis. Videoieraksts 29. jūlijā publicēts viņa "YouTube" kanālā, un tajā dzirdams arī krievu dzejnieka Arsenija Tarkovska dzejolis "Lai man piedod Vinsents van Gogs".

Kuzmičs notikuma vietā aizturēts.

Kā raksta Rīgā bāzētais medijs "Meduza", Aleksejs Kuzmičs ir padomju laika baltkrievu mākslinieka Alekseja Kuzmiča dēls. No Baltkrievijas viņš devās prom pēc 2020. gada protestiem pret Aleksandru Lukašenko.

2020. gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu laikā Kuzmičs vēlēšanu iecirknī bija ieradies puskails ar pie krūtīm piestiprinātu biļetenu, uz kura uzzīmēts dzimumloceklis. Protestos pret vēlēšanu rezultātu viltošanu viņš tādā veidolā parādījās arī starp protestētājiem un tika aizturēts un spīdzināts. Pēc atbrīvošanas Kuzmičs devās uz Ukrainu, bet pēcāk – uz ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!