Foto: Signe Viška

Vāgnera teātra atjaunošanas izmaksas varētu pieaugt līdz 45 miljoniem eiro, norādīja Rīgas Riharda Vāgnera biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Gailis.

Gailis uzsvēra, ka, gatavojot atjaunošanas projektu vecai mājai, nav iespējams veikt pilnīgu, skrupulozu izpēti. Viņš atzīmēja, ka, atsedzot sienas un noņemot apmetumu, atklājās ailas, kas nav kārtīgi aizmūrētas. Tāpat atsegtas jaunas plaisas, līdz ar to konstruktoriem vajadzēja pārstrādāt sākotnējo risinājumu, kā nostiprināt sienas, lai droši varētu iestrādāt pāļus.

Pēc Gaiļa paustā, patlaban teātra atjaunošanas sadārdzinājums sasniedz 800 000 eiro.

Viņš atgādināja, ka patlaban ir līgums par teātra atjaunošanu 40 miljonu eiro apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Gailis rēķinās, ka kopējās izmaksas varētu sasniegt 45 miljonus eiro.

Patlaban nauda tiek meklēta pašā projektā, taču tas neizslēdz papildus finansējuma nepieciešamību, jo ēku rekonstrukcija Vecrīgā vienmēr ir saistīta ar izaicinājumiem, viņš atzina.

"Šī nauda vēl ir jāsagādā. Tā kā tas ir sabiedriskas organizācijas projekts, mēs runājam ar sponsoriem un cenšamies piesaistīt arī fondu naudu. Taču pagaidām konstatētās problēmas darbus neietekmē un mēs strādājam tālāk," teica Gailis.

Viņš skaidroja, ka ir vairākas iespējas, kā ietaupīt naudu, piemēram, Rīgas dome pieņēma lēmumu par ceļa elementu nodošanu bezatlīdzības lietošanā projekta īstenošanai. Tas nozīmē, ka ir rezerve aptuveni 300 000 līdz 400 000 eiro apmērā, ko var izmantot. Tāpat norit darbs ar sponsoriem, norādīja Gailis.

Iepriekš vēstīts, ka, demontējot apmetumu bijušā teātra zāles sienām, atklājās, ka sienas ir bojātas daudz stiprāk nekā iepriekš bija paredzēts. Pirms 250 gadiem teātra zāle ir uzbūvēta bijušās noliktavas vietā - visas ķieģeļu mūra sienas veido aizmūrētas arkas un ailas, kurās klāj plaisas. Tāpēc ir bažas par sienu nestspēju.

Pērn Vāgnera teātra atjaunošanai piesaistīti līdzekļi 20 miljonu eiro apmērā - 15 miljoni eiro no Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) un pieci miljoni eiro no Vācijas valdības. Līdz ar nodrošināto finansējumu bija iespējams sākt projekta īstenošanu.

Atklāt atjaunoto Vāgnera teātri iecerēts 2026. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!