Foto: Elīna Joniņa

Sestdien, 10. augustā, vēsturiskās Līgatnes papīrfabrikas pagalmā notiks "Papīrfabrikas festivāls" - harmonisku, radošu un ekoloģisku dzīvesveidu veicinošs pasākums visai ģimenei. Festivāls tiek rīkots jau trešo gadu un ieeja tajā ir bez maksas.

Festivāls notiks no pulksten 11 līdz 22, un tas piedāvā daudzveidīgu mākslas un kultūras programmu. Ikviens pasākuma apmeklētājs varēs piedalīties vairāk kā 20 ar mākslu, mūziku, amatniecību un pašizziņu saistītās radošās darbnīcas, apmeklēt bijušo Līgatnes papīrfabrikas strādnieku dzīvokli un administrācijas ēku, kura saglabāta autentiska it kā būtu pamesta vien vakar.

Pulksten 13 notiks ģitārista Mārča Auziņa solokoncerts, savukārt pulksten 18 koncertu sniegs Kristīne Prauliņa ar grupu "The Soulful Crew". Sarunu skatuvē notiks iedvesmojošas sarunas un diskusijas par drosmi rīkoties saskaņā ar sevi, par jaunu lietu radīšanu jau no esošajām un par dzīvi Līgatnē. Visas dienas garumā apskatāmas arī dažādas mākslas izstādes. Pasākuma apmeklētāji aicināti arī baudīt kvalitatīvu un daudzveidīgu ēdienu, kas radīts no mājražotāju un zemnieku produkcijas, kā arī piedalīties īpašā koncepta "Garā galda svinībās", ko rīko šefpavārs Ēriks Dreibants un zaļo "Michelin" zvaigzni ieguvušais restorāns "Pavāru māja". Tāpat arī festivālu bagātinās plašs tirgus, kurā savu produkciju piedāvās vairāk nekā 80 mājražotāji un zemnieku saimniecības. Ar visu programmu iespējams iepazīties "Papīrfabrikas festivāla" mājaslapā.

Edgars Ricevs, Līgatnes papīrfabrikas saimnieks stāsta: "Šo festivālu rīkojam, lai iedvesmotu sabiedrību pievērsties apzinātākam un nesteidzīgākam dzīvesveidam: iedrošinātu dzīvot saskaņā ar sevi un dabu, un aicinātu uz ekoloģiskāku saimniekošanu un patērēšanu. Gan papīrfabrikas vide, kur industriālā arhitektūra mijas ar skaisto dabu, gan arī visas festivāla aktivitātes ietver ideju par harmonisku un video draudzīgu dzīvošanu, radošumu un dažādā līdzās pastāvēšanu."

Līgatnes papīrfabrika savulaik bija visvecākais rūpniecības uzņēmums Latvijā, kas darbojies gandrīz bez pārtraukuma. No 1815. līdz pat 2014. gadam Līgatnes papīrfabrikā notika papīra ražošana – sākotnēji ar rokām, vēlāk rūpnieciski. Papīrfabrikai apkārt strauji sāka veidoties papīrfabrikas ciemats, lai nodrošinātu darbiniekiem vislabākos apstākļus – skola, kultūras nams, dzīvokļi, dzemdību nams, ambulance. Tas viss apskatāms joprojām, tāpēc Līgatne kā magnēts pievelk gan dabas, gan kultūrvēsturiskā mantojuma dēļ. Kopš 2022. gada Līgatnes papīrfabrika atdzimst, izceļot tūrismu un kultūru, kā arī pamazām uzsākot akvareļu papīra ražošanu videi draudzīgā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!