Foto: Publicitātes foto

6. augustā, klātesot Tukuma novada pašvaldības, ministriju un biedrību pārstāvjiem, Saeimas deputātu, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, Okupācijas muzeja pārstāvjiem, kā arī būvniekiem un Lestenes ļaudīm, tika atzīmēti Spāru svētki topošajam Lestenes lielkauju muzejam, portālu "Delfi" informē Tukuma novada pašvaldības pārstāvji.

Namā, kur top jaunais muzejs, kopš 18. gadsimta sākuma darbojās Lestenes baznīcas krogs. 20. gadsimtā tas kļuva par strādnieku mītni, Kurzemes kauju liecinieku, tad pienotavu – un kopš Brāļu kapu izveides – par Leģionāru piemiņas istabu. 2023. gada beigās sākti būvdarbi, lai šis nams, kuru pašvaldībai uzdāvināja leģionāru dibinātā biedrība "Daugavas Vanagi", iegūtu jaunu izskatu un pildītu savu jauno misiju, padarot šo kompleksu par vienu no Latvijas nacionālās pašapziņas simboliem.

Muzejs būs publiski pieejama, emocionāli uzrunājoša piemiņas vieta Kurzemes kaujās kritušajiem latviešu karavīriem abās frontes pusēs, un tajā varēs uzzināt par Kurzemes lielkauju gaitām, iepazīt vietējo iedzīvotāju un latviešu karavīru stāstus, kā arī Latviešu leģiona vēsturi. Viesi varēs pētīt, kas kara laikā notika ar viņu ģimenes un dzimtas locekļiem, tāpat būs iespēja ierunāt savu dzimtas stāstu. Muzejs darbosies kā jauniešu izglītības centrs ar klases telpu, lai palīdzētu jaunajai paaudzei izprast savas tautas patieso vēsturi un mudinātu jauniešus iesaistīties valsts aizsardzības spēkos.

Foto: Publicitātes foto

Pārbūvējot esošās ēkas telpas, Lestene iegūs modernu, digitālu muzeju ar iekšēju un ārēju ekspozīciju. Projekta ietvaros plānots izbūvēt muzeja administrāciju, darba kabinetu un apspriežu telpu, virtuves nišu, informācijas centru – ieejas vestibilu, ekspozīciju zāli. Tāpat plānots izbūvēt jaunu sanmezglu bloku, kas piemērots cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī pacēlāju. Pēc pārbūves bunkura ekspozīcijas daļa tiks savienota ar pārējām muzeja telpām.

Celtniecības darbu pasūtītāji izteica atzinību SIA "Livland Group" projektētājiem, SIA "WU6" būvuzraugiem un SIA "Amatnieks" celtniekiem par līdz šim paveikto darbu. Kā norādīja darbu vadītājs, būvniecība šobrīd norit pēc plāna, kavējumu darba izpildē nav.

Ja pašvaldībai izdosies piesaistīt papildu finanšu avotus, plānots, ka Lestenes muzeja pārbūve tiks pabeigta līdz 2025. gada maijam. Līguma kopējā summa 1 076 486,19 eiro.

Projekts top, pateicoties Kultūras ministrijas un daudzu jo daudzu ziedotāju atbalstam. Ziedotāji ir gan ārzemju latvieši, gan vietējie. Tāpat aktīvi topošā muzeja tapšanā un ziedojumu vākšanā piedalās Latviešu karavīru piemiņas biedrība "Lestene", kā arī leģionāru dibinātā biedrība "Daugavas Vanagi". Jāatzīmē, ka muzejā plānots izveidot ziedojumu un dāvinājumu telpu, kur katram ziedotājam tiks paredzēta sava goda vieta.

Kā uzsver Latviešu karavīru piemiņas biedrības "Lestene" valdes priekšsēdētājs Aivars Sinkas: "Šis muzejs, komplekss, ko būvējam, ir ne tikai mums un visai Latvijai, bet arī visai pasaulei. Tad nu mēs atgādināsim visai pasaulei, ka mēs ņemam atpakaļ savu vēsturi. Mēs par to runāsim un rakstīsim, mēs neļausim kādam citam rakstīt Latvijas vēsturi mūsu vietā. Dziedāsim paši savu dziesmu, stāstīsim paši savu stāstu! Un jūs visi piedalāties šajā svētajā procesā. Paldies jums par to!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!