Foto: Dievturi/X

Ceturtdien, 8. augustā, Eiropas Etnisko reliģiju kongresa (European Congress of Ethnic Religions; ECER) deklarācija "Par starptautiskas nozīmes svētvietu atzīšanu" šādu godu piešķīrusi deviņām svētceļojumu vietām Eiropā, ņemot vērā to nozīmību gan katras valsts, gan starptautiskā mērogā, portālu "Delfi" informē Latvijas Dievturu sadraudze.

Sarakstā iekļautās svētvietas ir Apollona templis Monteiasi un Apollona templis Palermo, Jupitera templis Romā un Minervas templis Fontanafredā, Itālijā; Hellēņu etniskās reliģijas templis Atēnās, Grieķijā un Zeva templis Limbijā, Kiprā; Lokstenes svētnīca Aizkraukles novadā un Svētes svētnīca Jelgavas novadā, Latvijā; un Sotvara svētnīca Dvarčišķos, Lietuvā. Katras valsts atbildīgās iestādes aicinātas atzīt to teritorijā esošajām svētceļojumu vietām piešķirto starptautiskas nozīmes svētvietas statusu, norāda Latvijas Dievturu sadraudze.

Abas minētās vietas Latvijā ir dievturu svētvietas. Viena no tām ievērību izpelnījusies arī iepriekš – Lokstenes svētnīca 2021. gada nogalē Japānā ierindota starp 44 pasaules svētvietām, līdzās Čičenicas Kukulkana piramīdai, Stonhendžai, Riodežaneiro Kristus Pestītājam, Barselonas Svētās Ģimenes baznīcai, Monsenmišelas klosterim un citām, kas "vismaz reizi dzīvē ir jāapmeklē."

1998. gadā dibinātā starptautiskā organizācija "Eiropas Etnisko reliģiju kongress" pērn aizvadīja darbības pirmo ceturtdaļgadsimtu, aizstāvot etnisko reliģiju grupas dažādās valstīs un iestājoties pret šo grupu diskrimināciju. Tajā apvienojušies etnisko reliģiju dalīborganizācijas no Čehijas, Flandrijas Beļģijā, Francijas, Grieķijas, Itālijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas un Ukrainas, kā arī novērotājorganizāciju pārstāvji no Amerikas Savienotajām Valstīm un Somijas. Ik pēc diviem gadiem to pārstāvji tiekas klātienē – nākamgad kopsapulce norisināsies Atēnās, Grieķijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!