Foto: Kadrs no video

Izcilā dzejnieka un rakstnieka Imanta Ziedoņa muzejs Murjāņos ikvienam viņa talanta cienītājam un citiem interesentiem ir pieejams jau vairāk nekā 10 gadus. Taču galvenās ēkas – Ziedoņa vasarnīcas – niedru jumts šobrīd paliek arvien plānāks, apdraudot tajā esošo muzeja krājumu stāvokli. Jumta nomaiņai nepieciešami 35 tūkstoši eiro, tāpēc Ziedoņa muzejs cer uz sabiedrības atbalstu.

Imanta Ziedoņa vasarnīca ir celta pirms 50 gadiem, aptuveni tikpat vecs arī ir tās niedru jumts. Vasarnīcā ierīkotā muzeja vadītāja Rūta Šmite stāsta, lai arī niedru jumtiem esot jākalpo 100 gadu, jumtu jau vairākkārt ir nācies lāpīt. "Fondam "Viegli" īpašums pieder nu jau kādus 13-14 gadus. Un šo gadu laikā mēs regulāri lāpam pavasaros izrautos vēja un putnu izrautos niedru kūļus. Mēs esam lāpījuši, lāpījuši, lāpījuši. Vienu reizi meistari atnāk, riktīgi apskatās un saka – ziniet, ir jāmaina."

Rūta Šmite stāsta, pēc šodienas standartiem niedru jumtam vajadzētu būt 30 centimetru biezam. Taču uz vasarnīcas jumta ir daudz vietu, kur niedru pārklājuma biezums nesasniedz pat pusi no vajadzīgā. Šmite rāda: "Mēs redzam – septiņu centimetru atzīme pret šo te koka pamatiņu, kas mums ir otrā pusē. Vietām ir, rekur mēs redzam, 13 centimetri. Vietām ir visi 15. Redzam, tu pieskaries. jau drūp pats par sevi. Tas ir nokalpojis to savu laiku. Te ir arī 15 ar pusi centimetri. Tā ir puse no tā, kas būtu vajadzīgs."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!