Foto: LETA

Kultūras ministrijas (KM) izsludinātā atklātā konkursa rezultātā valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību (VSIA) "Latvijas Nacionālā opera un balets" (LNOB) valdes priekšsēdētāja amatā apstiprināts līdzšinējais LNOB valdes loceklis Sandis Voldiņš, portālu "Delfi" informē KM pārstāve Dace Vizule. Uz pārējo divu LNOB valdes locekļu amatiem tiks sludināts atkārtots konkurss.

Sandis Voldiņš LNOB valdes priekšsēdētāja amatu uzsāks pildīt šī gada 4. novembrī, kad beigsies līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Egila Siliņa amata pilnvaru laiks.

Atbilstoši likumdošanā noteiktajam LNOB valdes locekļu atalgojums kalendārajā mēnesī (bruto) ir no 7 047,00 līdz 7 830,00 eiro.

"Esmu izvērtējusi Nominācijas komisijas ziņojumu un tam pievienotos pielikumus," saka kultūras ministre Agnese Lāce. "Novērtēju valdes priekšsēdētāja amatam virzītā kandidāta plašo pieredzi kultūras un valsts pārvaldes jomā un uzskatu, ka viņa redzējums par LNOB attīstību tuvāko gadu laikā nesīs vērā ņemamus rezultātus. Vienlaikus, iepazīstoties ar pieejamo informāciju, secināms, ka konkursa prasības un pretendentiem noteiktās kompetences valdes locekļu amatiem finanšu un administratīvajā jomā daļēji pārklājas. Ņemot vērā Valsts kontroles revīzijas par Kultūras ministrijas kapitālsabiedrību pārraudzību ieteikumus, kā arī to, ka mans kā ministres uzdevums ir rūpēties par atbildīgu valsts līdzekļu izlietojumu, nevaru apstiprināt konkursa rezultātus uz abiem pārējiem valdes locekļu amatiem,"

Agnese Lāce uzdevusi KM valsts sekretārei Dacei Vilsonei precizēt divu valdes locekļu amata prasības un nepieciešamās kompetences. Pēc tam atkārtoti tiks sludināts konkurss uz diviem LNOB valdes locekļu amatiem. Šajā konkursā atkārtoti aicināti pieteikties arī iepriekš izsludinātajā konkursā startējušie pretendenti.

Sandis Voldiņš ir ieguvis divus maģistra grādus – mākslās un jurisprudencē – un ir ar ilggadēju pieredzi kultūras un mākslas menedžmentā kultūras institūcijās – sekmīgi vadījis liela mēroga satura, attīstības un infrastruktūras projektus. Šobrīd pilda valdes locekļa amatu LNOB, kur pēdējos piecus gadus ir vadījis mārketinga un auditorijas, kā arī finansējuma piesaistes un nekustamo īpašumu jautājumus. Vienlaikus ir arī Latvijas Mūzikas padomes un Profesionālo Mūzikas kolektīvu asociācijas valdes loceklis, kā arī vieslektors un padomes loceklis Latvijas Kultūras akadēmijā.

"Esmu gandarīts, ka konkursa komisija, tai skaitā nozares profesionāļi, ir novērtējusi manu attīstības priekšlikumu. Tas ir ambiciozs un izaicinošs, bet esmu pārliecināts, ka kopā ar kolēģiem, kurus esmu iepazinis pēdējos piecos gados, tas ir īstenojams. Attīstība, jaunais mantojums un kopdarbs ir trīs stūrakmeņi, ar kuriem tiks iezīmēti nākamie pieci gadi Latvijas Nacionālajā operā un baletā. Mans mērķis ir veidot uz nākotni vērstu saturu, lai mūsu darbs būtu nozīmīgs un paliekošs ne tikai nākamajos piecos, bet arī nākamajos piecdesmit gados. Uzņemties mūsu lielākās kultūras institūcijas vadību ir milzu atbildība, kas ietver gan stabilās vērtības – rūpes par spēcīgu radošu trupu un tās stabilitāti, klasisku repertuāra teātra formu un plašu auditorijas bāzi, gan darbu pie nākotnes mantojuma izveides, kas atbalstītu jaunu talantu paaudzi un jauniestudējumu politiku, kas balstās mūsdienīgas izcilības principos – mākslu sintēzē, radošā brīvībā un kopdarbā. Turpināsim arī Baltā nama uzturēšanu un attīstību, jau šogad uzsākot lielākās investīcijas kopš tā rekonstrukcijas," saka Sandis Voldiņš.

LNOB valdes uzdevums ir izstrādāt un īstenot institūcijas darbības un attīstības stratēģiju pieciem gadiem, vadīt un organizēt kapitālsabiedrības nepārtrauktu darbību: īstenot māksliniecisko un kultūrizglītojošo darbību, nodrošināt līdzsvarotu operas un baleta žanra attīstību, kā arī plānot perspektīvo un sezonas repertuāru, plānot finanšu un saimniecisko darbību atbilstoši VSIA budžetam, organizēt LNOB darbībai nepieciešamo tehnisko un tehnoloģisko nodrošinājumu, kā arī apsaimniekot tās īpašumā, valdījumā un lietošanā esošo mantu. Tāpat valdes uzdevums ir organizēt LNOB administratīvo darbību, t.sk. cilvēkresursu un dokumentu pārvaldīšanu, statistisko datu apkopošanu un analīzi, nodrošināt, lai LNOB piešķirtie valsts budžeta u. c. finanšu līdzekļi tiktu izlietoti atbilstoši stratēģijā formulētajiem mērķiem un manta izmantota likumīgi, ekonomiski un mērķtiecīgi.

LNOB valdes loceklim mākslinieciskajos jautājumos, vienlaikus arī valdes priekšsēdētājam, noteiktās atbildības jomas ir: kultūras vadība un mākslinieciskā plānošana, mākslinieciskās un kultūrizglītojošās darbības īstenošana, līdzsvarotas operas un baleta žanra attīstības nodrošināšana, kā arī perspektīvo un sezonas repertuāru plānošana.

Latvijas Nacionālās operas un baleta likums detalizēti nenosaka divu valdes locekļu individuālās kompetences, savukārt konkursā izvirzītās prasības un kompetences daļēji pārklājās pretendentiem uz divu valdes locekļu – finanšu un administratīvajā jomā – amatiem. Ievērojot minēto, kultūras ministre ir uzdevusi pirms atkārtota konkursa izsludināšanas pārskatīt un detalizētāk noteikt katra valdes locekļa kompetences kontekstā ar Latvijas Nacionālās operas un baleta likumā noteiktajām valdes kompetencēm un LNOB organizatorisko struktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!