Foto: Publicitātes foto

Šogad aprit 50 gadi kopš kādreizējā Dailes teātra dibinātāja un režisora Eduarda Smiļģa (1986 – 1966) savrupnamā durvis vēris viņa vārdā nosauktais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra muzejs.

Kā vēsta muzeja vadītājs Jānis Siliņš, namu Āgenskalnā Smiļģis nopirka 20. gadsimta sākumā. To arhitektam Konstantīnam Pēkšēnam (1859 – 1928) bija pasūtījis kaimiņš Kārlis Valmans. Eduards Smiļģis iecerēja vērienīgu tās pārbūvi, un darbam izvēlējās labākos no labākajiem meistariem. Viens no tiem bija arhitekts Ernests Štālbergs (1883 – 1958), tolaik Latvijas Arhitektu biedrības priekšsēdētājs, kura pazīstamākais veikums ir Latvijas Universitātes Lielās aulas un Brīvības pieminekļa risinājums.

Foto: No LKA Teātra muzeja krājuma. Teātra muzeja kolektīvs 1976. gadā.

Pēc Otrā pasaules kara, jau padomju okupācijas laikā, Eduards Smiļģis spēja saglabāt savu namu, bet ne pilnvērtīgi uzturēt, norāda Siliņš. Pēc Smiļģa nāves 1966. gadā kādreiz lepnais nams pārvērtās par graustu. Tomēr, pateicoties aktrises un Latvijas PSR Teātra biedrības priekšsēdētājas Lidijas Freimanes-Pasternakas (1920-1992) enerģijai, uzstājībai un lieliskajām organizatoriskajām prasmēm, ēka tika atjaunota, pareizāk, uzcelta no jauna pēc arhitekta Ilgoņa Stukmaņa (1935) projekta, stāsta muzeja vadītājs.

Lidija Freimane zinājusi, ka Eduards Smiļģis kādreiz bija izteicis vēlmi, lai viņa mājā tiktu iekārtots latviešu teātra muzejs. Piesaistot toreizējo Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzeju ar direktoru Voldemāru Kalpiņu (1916 – 1995) priekšgalā, 1974. gada 16. augustā tika atklāts Eduarda Smiļģa Teātra muzejs.

Eduarda Smiļģa Teātra muzeja ekspozīcija tika atklāta pēc diviem gadiem 1976. gada 23. novembrī, Eduarda Smiļģa 90. dzimšanas dienā.

Teātra muzejs atrodas Āgenskalnā, Eduarda Smiļģa ielā 37.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!