Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 8. septembrī, Rīgā, kultūras telpā "Hanzas perons" notiks otrais cikla "Neapēdīsi – neuzzināsi!" pasākums, kurš šoreiz veltīts skaņas, vēl vairāk – mūzikas, ienākšanai kinematogrāfā, portālu "Delfi" informē "Hanzas perona" pārstāvji.

Svētdienas pēcpusdiena iesāksies ar kuratores un kino kritiķes Dārtas Ceriņas stāstījumu "No skaņas līdz ainavai. Skaņas fenomens kino". Autore par to teic: "Skaņa allaž ir pavadījusi kino mākslu kopš tās pirmsākumiem. Agrīnā un mēmā kino laikā seansos bija dzirdamas kinoprojekcijas mehānisma darbības, skatītāju čalas un seansu vadītāju paziņojumi. Vēlāk seansu pieredzē ienākušas mūziķu oriģinālkompozīcijas un to dzīvie atskaņojumi, kā arī skaņu efektu partitūras – tās papildināja ekrānā redzamo naratīvu un tiecās sinhronizēti mijiedarboties ar kustīgo attēlu. Skaņas sinhronizācijas evolūcijā, 20. gadsimta 20. gadu otrajā pusē ienākot skaņas kino, filmu veidošanas un izrādīšanas prakse radikāli mainījās."

"Vienai ērai noslēdzoties," turpina Ceriņa, "sākās jauna – pirmo reizi bija dzirdams runātais vārds, attīstījās dialogos balstīti kinodarbi, kā arī kino mūzika un skaņas dizains. Kopš 30. gadiem par skaņu domā trīs virzienos – dialogi, mūzika un skaņas efekti. Gadsimta otrajā pusē, tehnoloģijām pilnveidojoties, tapa arvien komplicētāki skaņu dizaini un "miksi", eksperimentālākas skaņrades prakses un to pēcapstrādes. Mūsdienās mēs varam runāt par visaptverošās skaņas sistēmām un skaņu ainavām ("soundscapes") – skaņa netiek nodalīta no attēla, un otrādi."

Dārtas Ceriņas lekcijā tiks apskatītas skaņas uztveres īpatnības un evolūcijas pagrieziena punkti kino vēsturē – dažādi skaņas integrācijas un apstrādes veidi, emblemātiski filmu piemēri skaņrades kontekstā no kino medija rašanās līdz 21. gadsimta trešajai desmitgadei.

Turpinājumā notiks īpašs režisora Dzigas Vertova (Dziga Vertov) pazīstamākā, 1929. gadā tapušā kino darba "Cilvēks ar kinokameru" seanss, kura muzikālo pavadījumu "dzīvajā" veidos pazīstamās kanādiešu rokgrupas SUUNS līderis Bens Šemijs (Ben Shemie) kopā ar latviešu mūziķi, bundzinieku Mārtiņu Kuzminu.

Dzigas Vertova eksperimentālā filma "Cilvēks ar kinokameru" iemūžina anonīmu pilsētu Padomju Savienībā pagājušā gadsimta 20. gados, sekojot tās dzīvei dienas plūdumā. "Cilvēks ar kinokameru" ir veltījums modernajai pilsētai, pievēršot īpašu uzmanību tās augstceltnēm, cilvēku pūļiem, nemitīgajai kustībai un modernajām transporta iespējām, slavējot cilvēces tehnoloģisko progresu. Tā ir mēmā dokumentālā filma, kas eksperimentē ar formu, izmantojot dažādus kinematogrāfiskus paņēmienus, kas filmai piešķir nenoliedzamu avangardisku svaigumu.

Lai arī klausītājiem vislabāk pazīstams kā ārtroka grupas SUUNS dziedātājs un ģitārists, Bens Šemijs ir ar pieredzi arī mūsdienu klasiskās mūzikas kompozīcijā un eksperimentālajā performanču mākslā. Patika pret elektronisko mūziku ir mudinājusi viņu eksperimentēt, paplašināt savu skanējumu un kā autoram oriģinālmūzikā neievērot nekādas žanriskās robežas. Bena Šemija – solo mākslinieka – rokrakstu veido atgriezenisko skaņas saišu pieradināšana un viļņošana. Iespējams, kāds teiks, ka lielā mērā improvizācijā balstītajā mūzikā saklausāma arī atmosfēriska "drone" estētikai piemītošā dūkoņa zemajos reģistros.

"Es cenšos būt vienkārši gids, ļaujot mašīnām un ierīcēm runāt pašām. Manuprāt, tā vistiešākajā veidā iespējams tuvoties elektroniskās mūzikas tradīcijai. Katra uzstāšanās, priekšnesums ir kā allaž jaunu apstākļu kopums, kurā slēpjas liela iespējamība notikt pārsteidzošām lietām!" kādā intervijā reiz izteicies Bens Šemijs.

Pirms dažiem gadiem "La Cinémathèque Française" Parīzē Benam Šemijam pasūtināja veidot skaņu celiņu filmai "Cilvēks ar kino kameru", kura izpildījumā viņš iesaistīja īpašo viesi – "Cosmic Neman" no pazīstamās franču apvienības "Zombie Zombie". Kopš tās reizes filmas skaņu celiņš koncerta apstākļos ticis atskaņots vairākkārt, taču notikums Peronā būs īpašs. Benam, filmu pavadot, pievienosies latviešu bundzinieks un vairāku neatkarīgās rokmūzikas apvienību ("Les Attitudes Spectrales", ILLA, "Kaktiņš un Stūrītis") dalībnieks Mārtiņš Kuzmins.

Liela daļa filmas "Cilvēks ar kinokameru" uzņemta Kijivā un Odesā. Likumsakarīgi, ka savu interpretāciju par pasākuma sadaļu "neapēdīsi…" piedāvās "Borščs – garšīgi pie ukrainietēm" saimnieces, galdā ceļot uzkodas un atspirdzinājumus, ko, iespējams, baudījuši kijivieši un odesieši pirms teju simts gadiem.

Cikla "Neapēdīsi – neuzzināsi!" iecere ir pievērst uzmanību kādai kultūrvēsturiskai tēmai, kura tiešā vai dažbrīd pastarpinātā veidā caurvij kontekstu, kas veido "Hanzas perona" kā kultūras telpas pagātni, šodienu un nākotni. Interesenti tiek aicināti uz rimtu un nepiespiestu svētdienas pēcpusdienu, kuras ievadā caur lietpratīgiem un aizraujošiem stāstiem, sarunām un citkārt strīdiem tuvāk iepazīt kādu no tendencēm, parādībām, artefaktiem apkaimes, Rīgas, Latvijas vai pasaules vēsturē. Tam līdzās šodienas kulināru versijas par "tā laika" ēdienu un dzērieniem, cienājot apmeklētājus ar uzkodām un spirdzinājumiem.

Biļetes uz "Neapēdīsi – neuzzināsi!" 8. septembrī plkst. 17.00 "Hanzas peronā" nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības tīklā. Launags ar uzkodām un spirdzinājumiem iekļauts cenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!