Foto: Publicitātes attēli

Septembra sākumā iznācis žurnāla "Domuzīme" 2024. gada ceturtais numurs.

Jaunākajā "Domuzīmē" kā allaž publicēta latviešu oriģinālproza un tulkojumi, mūsdienu dzeja, grāmatu vērtējumi un raksti.

Septembrī notiekošo Dzejas dienu kontekstā izceļamas gan intriģējošās un svaigu elpu uzvēdījošās dzejas publikācijas, kuras piedāvā Anita Mileika, Liepa Rūce un Sanita Rībena, gan literatūrzinātnieces Janīnas Kursītes atceres veltījums Laimai Līvenai un viņas dzejoļu izlase. Ar lietuviešu dzejnieci Nijoli Daujotīti iepazīstina atdzejotāja Eimija Grigorjeva, bet šogad janvārī frontē kritušā ukraiņu dzejnieka Maksima Krivcova dzejas publikāciju sagatavojusi Māra Poļakova.

Kā vēstīts iepriekš, 9. septembrī notiks "Domuzīmes" Dzejas balvas pasniegšana.

Jaunus stāstus uzrakstījušas Dace Vīgante, Dace Rukšāne un Madara Stāde, iekļauts arī pirms aptuveni simts gadiem tapušais vācbaltiešu rakstnieka Kurta fon Lēvenšterna stāsts Kristiānas Ābeles tulkojumā. To papildina baltkrievu autores Sabines Brilo un argentīniešu klasiķa Ernesto Sabato teksti. Pieminot Egonu Līvu viņa simtgadē, Zanda Gūtmane atskatās uz viņa mūžu un daiļradi.

Numura apaļā galda sarunas dalībnieki Maija Treile, Dārta Ceriņa, Lāsma Olte un Reinis Sējāns pārrunā izmaiņas, kādas novērojamas mūsu lasīšanas paradumos un piedāvā labus ieteikumus lasīšanas procesa stiprināšanai. Inga Žolude piesātinātā esejā aplūko pareizticīgo ikonu iespaidu uz mūsdienu sabiedrību, bet dzejniece Inga Pizāne dalās Nidā gūtajā literārās rezidences pieredzē.

Numura intervija – ar literatūrzinātnieci Gundegu Grīnumu, kura aizvadītajā vasarā jauniznākušās grāmatas sakarā jau bieži aicināta stāstīt par Īvandi Kaiju, bet žurnāla sarunā ar Eviju Laganovsku atklājas arī citās tēmās. Grīnuma, atzīta rainoloģe, pauž vērojumu, ka "mūsdienu latviešu lasošā auditorija pēdējā laikā varbūt ir nedaudz pietuvinājusies Aspazijai, turpretī ļoti atsvešinājusies no Raiņa — kā vēl nekad".

Grāmatu recenziju sadaļā publicētas Ilvas Skultes, Sintijas Kampānes-Štelmaheres, Jūlijas Dibovskas, Gunta Vāvera un Kaspara Zeļļa pārdomas.

Literatūrzinātnieka Paula Daijas rakstā parādīts apgaismības laikmetā pastāvošais intelektuālais tīklojums, kas no Kēnigsbergas veda arī uz Rīgu, attīstot šeit rakstītā vārda kultūru un izdevējdarbību.

Žurnāla vāka autors ir mākslinieks Krišs Salmanis, ilustrāciju autori – Kristiāna Dimitere, Pjotrs Kirjuša.

Nākamie "Domuzīmes" numuri šogad iznāks oktobrī un decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!