Foto: Kadrs no video

Šī gada 2. septembrī 165. gadskārta apritētu par pasaku tēvu sauktajam skolotājam, rakstniekam, pasaku un teiku krājējam Ansam Lerhisam Puškaitim. Svinot viņa jubileju, komponists Sergejs Austris Universs pēc Puškaiša pierakstītās pasakas "Džūkstes Sprīdītis" motīviem izveidojis mazo rokoperu.

Jau gandrīz pusotru gadsimtu Džūkstes pagasta Lancenieku kādreizējā skolas ēkā dzīvo pasakas. Šeit no 1883. līdz 1903. gadam dzīvojis un strādājis par pasaku tēvu dēvētais Anss Lerhis Puškaitis. Šodien skolotājam, rakstniekam, kā arī pasaku un teiku krājējam un pētniekam apritētu 165. gadskārta. "Pasaku vākšana un zinātniska publicēšana tolaik gāja ļoti cieši kopā ar nacionāliem centieniem. Tās bija 1890. gadu beigas, vēl nekādas domas par Latvijas nacionālo valsti nebija, bet latvieši strauji tiecās pēc patstāvības, un skaidrs, ka arī Puškaitis ar savu devumu tur bija ļoti nozīmīgs," saka latviešu folkloras krātuves pētnieks, filoloģijas doktors Guntis Pakalns.

1896. gada etnogrāfiskā izstāde esot iedvesmojusi Puškaiti veidot latviešu pasaku kopkrājumu. Pakalns stāsta: "Visas iepriekš publicētās pasakas un teikas viņš savāca vienā grāmatā. Šī grāmata viņam bija kā testaments, kurš izveidoja jaunu pasaku un teiku klasifikācijas sistēmu. Un pirmo sējumu no septītās daļas paspēja paturēt rokā, vēl nāves gultā gulēdams lasīja korektūras, bet otrais sējums palika rokrakstā."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!