Foto: Raimonds Volonts

No 6. septembra Rīgas Motormuzejs piedāvā iespēju apmeklēt starptautisku ceļojošo izstādi "Leonardo da Vinči mašīnas", kurā apmeklētāji varēs apskatīt vairākus desmitus izgudrojumu, kas rekonstruēti, balstoties uz da Vinči skicēm, kā arī viņa slavenāko darbu reprodukcijas, tostarp "Mona Liza", rekordlielā cenā pārdoto "Salvator Mundi", un slaveno fresku "Pēdējais vakarēdiens".

Izstādi organizē Rīgas Motormuzejs sadarbībā ar "Zbigniew Perzyna organization of exhibitions".

Leonardo da Vinči pilnais vārds – Leonardo di ser Piero da Vinci – nozīmē: Leonardo, Piero dēls, no Vinči pilsētas. Dzimis 1452. gadā, viņš bija Renesanses laikmeta ģēnijs, kas pazīstams ar saviem daudzveidīgajiem devumiem mākslā, inženierzinātnēs un zinātnē. Viņš bija zinātnieks, arhitekts, gleznotājs, tēlnieks, mūziķis, filozofs, matemātiķis, anatoms, fiziķis, izgudrotājs, pacifists un dzīvnieku aizstāvis. Jaunatvērtā izstāde piedāvā iespēju iepazīt šo unikālo vēsturisko personību, portālu "Delfi" informē izstādes rīkotāji.

Foto: Raimonds Volonts

Starp Da Vinči daudzajiem projektiem ir pašgājēja rati, lidaparāti, izpletnis, niršanas tērps, ar cilvēku spēku darbināms tanks, dažādi lodīšu gultņi, celtņi un daudzas citas ierīces un konstrukcijas.

Da Vinči piezīmes, skices un tehniskie zīmējumi tika apkopoti tā sauktajos kodeksos. Tiek uzskatīts, ka mākslinieka piezīmes sasniedza vairāk nekā 13 000 lappušu, no kurām līdz mūsdienām saglabājušās aptuveni 7 000.

"Mums ir liels gods prezentēt ģēnija izgudrojumus un darbus, kurš bija gadsimtiem priekšā savam laikam," saka Kamila Gierko, "Zbigniew Perzyna organization of exhibitions" pārstāve un viena no izstādes organizatorēm. "Izstādes mērķis ir iemūžināt un veicināt cilvēces izpēti, inovācijas un neierobežotu zinātkāri. Izstādes atvešana uz Rīgu atspoguļo pilsētas bagāto kultūras mantojumu un centienus mākslas un zinātnes jomā. Mēs uzskatām, ka Leonardo da Vinči mūžīgā ģēnija harmonija un Rīgas Motormuzeja gars iedvesmos novērtēt renesanses domāšanas būtību un veicinās nākotnes veidošanu, balstoties uz inovācijām un zināšanām."

Foto: Raimonds Volonts

200 gadus pirms Īzaka Ņūtona, Leonardo da Vinči rakstīja: "Svars tiecas krist uz centru pa īsāko iespējamo ceļu." 400 gadus pirms Čārlza Darvina, viņš cilvēkus klasificēja tajā pašā kategorijā kā pērtiķus.

Da Vinči arī bija pionieris sarežģītu aviācijas problēmu risināšanā. Laikā no 1478. līdz 1480. gadam viņš izstrādāja vieglu planieri ar spārniem, kas izstiepti pāri režģa skeletam. 2003. gadā lidojumu čempione Džūdija Ledena veiksmīgi pārbaudīja šo izgudrojumu gaisā.

"Mums ir liels prieks uzņemt Leonardo da Vinči izstādi Rīgas Motormuzejā. Šī izstāde ir unikāla iespēja iepazīt vienu no cilvēces vēstures lielākajiem izgudrotājiem, kura darbs ir veicinājis tehnoloģiskos sasniegumus vairākos gadsimtos. Da Vinči izgudrojumi un mākslas darbi iedvesmo ne tikai zinātniekus un inženierus, bet arī ikvienu, kas cenšas saprast pasauli caur inovāciju un radošuma prizmu. Šī izstāde arī lieliski papildina mūsu ekspozīciju, kas jauniešiem un bērniem veicinās interesi par tehnisko un inženierzinātnisko attīstību," saka Rīgas Motormuzeja direktors Agris Šmits.

Izstāde būs apskatāmā no šī gada 6. septembra līdz 2025. gada 1. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!