Foto: Matīss Markovskis. Evita Ašeradena un Ināra Tetereva Valmieras teātra 2024/2025. gada sezonas atklāšanā

Divu gadu laikā Borisa un Ināras Teterevu fonds plāno ieguldīt vismaz vienu miljonu eiro kultūras notikumos Latvijā, informēja fonda kultūras projektu koordinatore Indra Vilipsone.

Finansējums piešķirts jauniestudējumiem Valmieras Drāmas teātrī, Latvijas Televīzijas raidījumu un izrāžu cikla "Teātris.zip" īstenošanai, "Latvijas Radio 1" raidījumam "Radio mazā lasītava", gadskārtējās teātra balvu pasniegšanas ceremonijas "Spēlmaņu nakts" norisei, kā arī ar fonda atbalstu muzejā "Rīgas birža" būs aplūkojami darbi no Madrides Prado muzeja un Turīnas "Palazzo Madama" muzeja.

Ar fonda atbalstu jaunākajā – 2024/2025. – sezonā Valmieras teātrī taps pieci jauniestudējumi: Viljama Šekspīra traģēdija "Romeo un Džuljeta", ko iestudēs režisore Inese Mičule, Gunāra Priedes "Zilā", ko iestudēs režisore Māra Ķimele, Annas Brigaderes pasaku luga "Sprīdītis", ko iestudēs režisors Reinis Suhanovs, Priedes luga "Trīspadsmitā", ko iestudēs režisors Jānis Znotiņš, un Tomasa Manna romāns "Burvju kalns", ko iestudēs režisors Toms Treinis. Iecerēts, ka fonda atbalsts turpināsies arī 2025/2026. gada sezonā.

Cikla "Teātris.zip" 2024. gada rudens sezonā teātra cienītāji redzēs septiņas izrādes, tostarp Jaunā Rīgas teātra, Dailes teātra, Valmieras Drāmas teātra, Latvijas Nacionālā teātra, kā arī teātra "Kvadrifrons" iestudējumus. Līdzās izrāžu demonstrējumiem pie skatītājiem nāks Ojāra Rubeņa vadītie raidījumi ar sarunām par izrādēm. "Teātris.zip" turpināsies arī 2025. un 2026. gadā.

Nākamos trīs gadus fonds apņēmies sniegt līdzfinansējumu Latvijas teātra gada balvai "Spēlmaņu nakts" – valsts mēroga pasākumam, kas izvērtē teātra sezonu kopumā valsts un pašvaldību, kā arī neatkarīgajos teātros. To tradicionāli rīko Latvijas Teātra darbinieku savienība. 2024. gada novembrī ceremonija noritēs Valmierā.

"Latvijas Radio 1" raidījumam "Radio mazā lasītava" šogad aprit desmit gadi. Ar fonda atbalstu šajā laikā tapuši teju 300 raidījumu ieraksti. Sadarbība turpināsies arī 2024. un 2025. gadā, sniedzot iespēju klausīties par oriģinālliteratūru – raidījumi veltīti pašmāju vai ārzemju autoru darbu aplūkošanai, tādējādi popularizējot arī grāmatu lasīšanu. Klausītājiem priekšā lasīs aktieris Gundars Āboliņš, skanēs žurnālistes Ingvildas Strautmanes sarunas ar darba autoru, tulkotāju vai izdevēju.

Savukārt muzejā "Rīgas birža" no 2025. gada maija līdz augusta nogalei būs skatāmi Turīnas "Palazzo Madama" muzeja kolekcijas darbi: Itālijas amatniecība un lietišķā māksla 6. līdz 19. gadsimtā. 5. decembrī ir gaidāms mākslas darbs no Madrides Prado muzeja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!