Foto: LETA

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Alvis Hermanis atbildējis uz Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kultūršoks" veidotāju pirmdien, 9. septembrī, publicēto atklāto vēstuli. Pazīstamais mākslinieks uzskata, ka LTV sākusi kampaņu par otrās valsts valodas piešķiršanu krievu valodai.

Hermanis savu atbildi publicējis sociālajos medijos. "Delfi" lūdza režisoru paust plašāku komentāru, tomēr rakstiski saņēma to pašu atbildi, kas publicēta "Facebook" un "Instagram".

"Ak tad, Latvijas "valsts" televīzija sākusi kampaņu par otrās valsts valodas piešķiršanu krievu valodai? Ok. Anonīmajiem "Kultūršoka" darbiniekiem varu atbildēt, ka vienreiz latviešu tauta šo jautājumu jau izskatīja – toreiz, kad pašreizējie jūsu "Progresīvās" partijas ideologi un viņu vēlētāji vēl gāja bērnudārzā un čurāja gultā. Grūti audzināmie. Tiešām bezcerīgi. Izskatās, ka nobriedis jautājums: Vai Latvijas valsts televīzija un tās darbinieki pārstāv latviešu tautas intereses?" atbildē "Delfi Kultūra" raksta Hermanis.

Jau vēstīts, ka režisors publiski pauda kritiku piektdienas, 6. septembra, vakarā izskanējušajam LTV raidījumam "Kultūršoks", kas bija veltīts krievu valodai Rīgas pilsētvidē. Raidījuma sižets tika būvēts ap Rīgas vicemēra Edvarda Ratnieka ("Nacionālā apvienība") vēršanos Tieslietu ministrijā, lai panāktu krievu valodas eksponēšanas aizliegumu pilsētvidē. "Kultūršokā" viedokļus pauda gan Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra direktore Dana Bjorka, gan Valsts Valodas centra direktora vietniece Madara Rēķe, gan arhitekts Andis Sīlis, gan uz ielas sastapts krievvalodīgo pensionāru pāris. Tāpat vēsturisko kontekstu iezīmēja Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vēsturnieks Imants Cīrulis.

Čehova teātra direktore Dana Bjorka raidījumam pauda, ka sabiedrības šķelšana būtu pēdējais, ar ko šobrīd nodarboties politiķiem: "Mums jārūpējas, es vēlreiz un vēlreiz atkārtoju, jo man tas tiešām sāp, jo mums ir jārūpējas par mūsu valsts stipru nāciju, par vienotu spēku, ka mums ir jāskatās vienā virzienā. Beigt mēģināt provocēt cilvēkus, spekulēt ar šīm sāpīgām tēmām, bet meklēt iespēju apvienoties. Kaut kā sadoties rokās, un tas ir iespējams."

Savukārt uz ielas sastaptais pensionāru pāris abi izrādījās naturalizējušies krievvalodīgie, kas pārvalda abas valodas. Abi pauda viedokli, ka viņus personiski aizvainotu, ja notiktu tālāka vēršanās pret krievu valodu. "Mums ir bērni, ir mazbērni un aug mazmazbērni. Un viņi ir krievi. Un viņi runās krieviski. Un viņi dzīvos te. Un vecvecāki viņiem te palikuši un miruši te. Viņiem kapi te, un krievu valoda nezudīs nekur. Kā viņu neaizliegsi, tā paliks," raidījumam sacīja sieviete. Visu 6. septembra raidījumu "Kultūršoks" var noskatīties šeit.

Alvis Hermanis pēc raidījuma noskatīšanās atgādināja, ka nupat Ļvivā apglabāta Bazilēviču ģimene. Jāatgādina, ka traģēdija, kurā Krievijas trieciena rezultātā gāja bojā ģimenes māte un trīs meitas, bet dzīvs palika vien tēvs, plaši tika atspoguļota pasaules medijos. Kā norāda režisors, tikmēr "progresīvais LTV "Kultūršoks" bija uztaisījis raidījumu par to, ka nav nekāda sakara starp krievu valodas lietošanu Latvijā un Krievijas impērismu. Mēs joprojām tā arī neesam uzzinājuši, kurā pusē ir Latvijas krievi. Viņi (ar atsevišķiem izņēmumiem) sevi joprojām nav pozicionējuši. Toties mēs zinām, kurā pusē ir Latvijas valsts televīzija."

Uz režisora pausto LTV "Kultūršoks" reaģēja ar atklāto vēstuli, kurā aicināja mākslinieku sagādāt pierādījumus savam viedoklim vai arī savu ierakstu sociālajos medijos dzēst.

"LTV raidījuma "Kultūršoks" komanda apzinās, ka demokrātija nenozīmē vienu viedokli, jo viens pareizais viedoklis ir totalitāras sabiedrības galvenā pazīme. Demokrātijā ne visi viedokļi ir pareizi vai vienlīdz vērtīgi. Taču viens no mediju uzdevumiem ir veicināt dialogu starp atšķirīgiem viedokļiem, lai sabiedrības dažādas grupas spētu cieņpilni sarunāties savā starpā.

Raidījums "Kultūršoks" tā pastāvēšanas desmit gadu laikā vienmēr ir iestājies un rūpējies par viedokļu daudzveidību un devis iespējas tiem izskanēt ēterā.

Mēs aicinām ikvienu iedziļināties saturā, nevis izdarīt virspusējus secinājumus, apvainojot sabiedrisko mediju žurnālistus.

Kara ēnā, kad pasaule ir kļuvusi melnbalta, vai nu to redzat vai neredzat, Jūs dzīvojat divkopienu valstī, kurā daļa iedzīvotāju sarunājas krievu valodā. Viņi nenošāva Bazilēviču ģimeni, un Jūs nezināt viņu pozīciju, jo nesarunājaties ar viņiem, lai gan arī par šo krievvalodīgo nodokļu maksātāju līdzekļiem ir atjaunota Jaunā Rīgas teātra skatuve," atklātajā vēstulē pauda "Kultūršoka" komanda. Pilnā garumā atklāto vēstuli var izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!