Foto: LETA. Ieva Lūka

Šā gada 8. novembrī amatu pametīs ilggadējais Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) vadītājs Juris Dambis, liecina Kultūras ministrijas (KM) sagatavotais rīkojuma projekts, par kuru gala vārds jāsaka Ministru kabinetam.

No KM sniegtās informācijas izriet, ka Dambis 1988. gadā ar Latvijas PSR Valsts kultūras komitejas pavēli tika iecelts Valsts vēstures un kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (patlaban – NKMP) priekšnieka amatā, bet 1994. gadā ar KM lēmumu viņš tika iecelts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (patlaban - NKMP) priekšnieka amatā. Pēc tam KM vairākkārt Dambi atkārtoti apstiprinājusi iestādes vadītāja amatā. Viņa pilnvaru termiņš beidzas šā gada 8. novembrī.

Šā gada 23. aprīlī KM informējusi Dambi, ka saskaņā ar Valsts civildienesta likumu ar viņu tiks izbeigtas valsts civildienesta attiecības šā gada 8. novembrī.

Šomēnes Dambis publiskoja atklātu vēstuli Valsts kancelejai, Kultūras ministrijai un Ekonomikas ministrijai vēršoties pret izmaiņām Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā. Viņš informē, ka ir pret ieceri no Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likuma izslēgt prasību, kas nosaka, ka jaunu ēku būvniecība Rīgas vēsturiskā centra publiskajā ārtelpā pieļaujama tikai pēc atklātos arhitektūras konkursos iegūtiem projektiem un neatbalstu vēlēšanos ļoti vērtīgā kultūrvidē atļaut apvienot vēsturiskos zemesgabalus, kas praktiski nozīmē no saglabājamām vērtībām izslēgt pilsētas vēsturiskā plānojuma struktūru.

NKMP mājaslapā publicētais Dambja dzīves gājums liecina, ka viņš beidzis Rīgas Politehniskā institūta Celtniecības un arhitektūras fakultāti. Pēc arhitekta kvalifikācijas iegūšanas sācis strādāt kultūras mantojuma jomā, vienlaicīgi darbojies privātpraksē, apguvis arī amatniecības prasmes būvniecībā.

1989. gadā viņš izveidojis NKMP.

Dambis ir daudzu kultūras mantojuma saglabāšanas koncepciju un nacionālo normatīvo dokumentu idejas autors, piedalījies dažādu starptautisko dokumentu izstrādē. Viņš ir viens no Starptautiskās ievērojamu vietu un pieminekļu padomes (ICOMOS) Latvijas nodaļas dibinātājiem. Bijis Eiropas Padomes Kultūras mantojuma komitejas priekšsēdētājs, kā arī Nacionālās Kultūras padomes priekšsēdētājs.

Dambis vadījis Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības koncepcijas "Vīzija 2002/2020" izstrādi.

NKMP ir kultūras ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku un kontroli kultūras pieminekļu aizsardzībā, veic kultūras mantojuma apzināšanu, izpēti un pieminekļu uzskaiti.

Pārvaldes funkciju izpildi nodrošina septiņas struktūrdaļas un piecas reģionālās nodaļas. Uzdevumu veikšanai, pārvalde sadarbojas ar sabiedriskām ekspertu padomēm, pašvaldībām, ministrijām un to dienestiem, kuru darbs saistīts ar kultūras mantojumu.

Kultūras pieminekļu aizsardzības nozares virsmērķis ir saglabāt kultūras mantojumu kā cilvēka dzīves kvalitātes nozīmīgu faktoru – apzināt, aizsargāt un iekļaut mūsdienu dzīves apritē materiālo kultūras mantojumu, veicināt sabiedrībā kultūrvēsturisku vērtību izpratni, teikts padomes mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!