Foto: Publicitātes foto, Patriks Pauls Briķis/DELFI

Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu jeb Grand Prix saņēmuši arhitektes Zaigas Gailes birojs un "Sarma&Norde arhitekti" par atjaunoto un pārbūvēto Jaunā Rīgas teātra ēku, Lāčplēša ielā 25.

Ikgadējā Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanas ceremonija norisinājās piektdien, 18. oktobrī, Rīgas Cirkā.

Skaties "Delfi TV": "Kāpēc" ar Alinu Lastovsku – intervija ar arhitekti Zaigu Gaili.

Foto: Publicitātes foto

Gada balva jeb sudrabs piešķirta savrupmājai "W māja" Pierīgā, ko veidojis SIA "space in" (Normunds Kagainis, Mikus Hercs, Matīss Šteinerts).

Foto: Publicitātes foto

Gada balva tikusi arī izstādei, kas iepazīstina ar ievērojamās trimdas latviešu arhitektes un pedagoģes Astras Zariņas intelektuālo mantojumu. Izstādi "Astra Zariņa – dabas spēks" veidoja nodibinājums ARHITEKSTI (Rudolfs Dainis Šmits, Igors Malovickis, Reinis Saliņš, Andris Dzenis) sadarbībā ar Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultāti, 'T’ Space / Steven Myron Holl Foundation.

Foto: Publicitātes foto

Vēl viena Gada balva piešķirta daudzdzīvokļu projektam Viesturdārza kvartāls, tā otrajai un trešajai kārtai. Autori – "RUUME Arhitekti".

Foto: Publicitātes foto

Fināla žūrijas piešķīra arī īpašo atzinību arhitektes Lienes Griezītes studijai un birojam "Gints un kolēģi" par Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma tehnoloģiju centra pārbūvi.

Foto: Publicitātes foto

Ceremonijā tika piešķirta arī "Delfi" simpātiju balva, kuras ieguvējs tika noskaidrots īpašā publikas balsojumā. "Delfi" izcilības lodi un reklāmas kampaņu portālā 2000 eiro vērtībā ieguva projekts Atpūtas namiņš Cēsīs un tā autori no biroja "outofbox".

Foto: Publicitātes foto

Kopumā Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024 finālā bija iekļuvuši 16 darbi. Laureātus izvēlējās starptautiska fināla žūrija — Sille Pihlaka (Sille Pihlak, Igaunija), arhitekte, pētniece, lektore, Igaunijas Mākslas akadēmijas Arhitektūras fakultātes dekāne, biroja "PART" līdzdibinātāja; Elodī Degavra (Elodie Degavre, Beļģija), arhitekte, pētniece Lēvenes Katoļu universitātē, kinorežisore; Makss Hāke (Max Hacke, Vācija), arhitekts, arhitektūras studijas "Büro Hacke" dibinātājs, Mīsa van der Roes balvas 2024 laureāts.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir nacionālas nozīmes augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā, kas tiek pasniegts ik gadu. Šogad apbalvojums piedzīvo jau 29. gadskārtu. Balva ne tikai akcentē izcilākos sasniegumus Latvijas arhitektūrā un rūpējas par nozares attīstību, bet arī veicina sabiedrības izpratni par arhitektūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!