Foto: Oskars Upenieks. Tikšanās ar Lugano delegāciju Kultūras ministrijā 2023. gada oktobrī.

Šī gada 21. oktobrī kultūras ministre Agnese Lāce (P) tikās ar delegāciju no Šveices. Abas puses vienojās pagarināt līgumu par Raiņa un Aspazijas ekspozīcijas izstādīšanu Lugāno, vienlaikus domājot par jauniem sadarbības formātiem, lai veicinātu savstarpēju sadarbību kultūrā, portālu "Delfi" informē Kultūras ministrijas pārstāve Lita Kokale.

Tikšanās laikā tika pārrunātas iespējas veidot ciešāku sadarbību starp Latviju un Šveici literatūrā, veidojot kopīgu rezidenču projektu sadarbībā starp Ventspils Starptautisko rakstnieku un tulkotāju māju un Casa Pantrova namu Lugāno, Šveicē, kas sniegtu jaunas radošā darba iespējas.

Viesi no Lugāno Latvijā apmeklēja Raiņa un Aspazijas vasaras māju Jūrmalā, kur iepazinās ar abu ievērojamo latviešu literātu nozīmīgo lomu Latvijas politiskajā, sabiedriskajā dzīvē un literatūrā, kā arī ierakstīja vēstījumus viesu grāmatā.

Delegācijas pārstāvji apmeklēja arī Latvijas Nacionālo bibliotēku, iepazīstoties ar ekspozīciju "Latviešu grāmatai 500" un reto grāmatu un rokrakstu krājumu veidošanu, kā arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja aktuālo ekspozīciju.

Ekspozīcija "Rainis un Aspazija starp Latviju un Šveici" tika atklāta 2018. gadā. Tā vēsta par Raiņa un Aspazijas politiskajā emigrācijā Kastaņolā pavadīto laiku Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893. gada līdz mūsdienām, kā arī sniegts vispārējs ieskats Latvijas vēsturē. Līdzās Niklāva Strunkes oriģinālilustrācijām, kā arī trimdas laikā tapušo dzejnieku darbu izdevumiem, lasāma Raiņa grāmata "Kastaņola" trīs valodās. Ekspozīciju par valsts finansējumu 58 tūkstošu eiro apmērā veidoja Memoriālo muzeju apvienība.

Pagājušā gada rudenī tika ziņots, ka 2025. gadā šī ekspozīcija varētu tikt slēgta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!