Foto: Arhīva foto
Ikviens aicināts piedalīties filozofa Jesajas Berlina dienas pasākumos, kas tiek rīkoti nākamtrešdien, 9.oktobrī, lai godinātu rīdzinieka, filozofa, liberālās domas paudēja Jesajas Berlina piemiņu, vēsta Jesaja Berlina biedrība. Jesajas Berlina diena Rīgā notiks jau piekto reizi un līdzīgi kā pērn vairākus Berlina dienai veltītos pasākumus varēs vērot portāla "Delfi" video tiešraidē.

"Jesaja Berlins, kas ir viens no pasaulē ievērojamākajiem 20. gadsimta intelektuāļiem un liberālās filozofijas pārstāvjiem, ir dzimis Rīgā 1909. gada 6. jūnijā. Berlins, iespējams, ir pasaulē slavenākais aizgājušā gadsimta rīdzinieks, un vienmēr ir atzinis savu saikni ar Rīgu. Mēs vēlamies godināt viņa piemiņu un apliecināt, ka arī Rīga lepojas ar izcilo filozofu," skaidro "Sorosa Fonds - Latvija" izpilddirektors Andris Aukmanis.

Jesaja Berlina biedrības vadītājs Roberts Kotrels atzīst, ka Jesaja Berlina dienas svinības Rīgā ir lieliska tradīcija, kas uzsākta 2009. gadā – atzīmējot Berlina simtgadi. "Šogad Jesaja Berlina dienu mēs aicinām atzīmēt 9. oktobrī, pulcējot Rīgā intelektuāļus no visas pasaules. Ikgadējo Berlinam veltīto piemiņas lekciju lasīs britu domātājs un filozofs Džons Grejs (John Gray). Notikumu programmu šogad esam paplašinājuši, lai piesaistītu arī gados jaunākus rīdziniekus."

Jesajas Berlina diena iesāksies ar jauniešu debati par Eiropas Savienības nākotni "EU is doomed". Tai sekos ekspertu diskusija "Ko mēs esam mācījušies no eiro krīzes (tiktāl)?", kurā piedalīsies politologs Ivars Ījabs, Somijas Ārpolitikas institūta pētniece Kristi Raika un "European Voice" redaktors Tims Kings. Jesajas Berlina dienas ietvaros Rīgā pirmo reizi tiks rādīta BBC dokumentālā filma "Jesaja Berlins: Brīvība un tās ienaidnieki". Savukārt noslēgumā britu politiskais filozofs Džons Grejs nolasīs ikgadējo Jesajas Berlina piemiņai veltīto lekciju.

Ekspertu diskusiju un Berlina piemiņai veltīto lekciju būs iespējams vērot arī portāla "Delfi" video tiešraidē.

Jesajas Berlina dienas pasākumi notiks Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Palasta ielā 4. Pasākums notiks angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Pasākumu apmeklēšana ir bezmaksas, tomēr ierobežotā vietu skaita dēļ pasākuma organizatoru lūdz reģistrēties mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!