Dāņu-islandiešu mākslinieks Olafurs Eliasons savulaik iezīmējis līdzības starp ēdmaņu un mākslu: "Māksla un ēdiena gatavošana daudzējādā ziņā ir līdzīgas; abas ir reaktīvas un kreatīvas, tās atdarina un akumulē viena otru. Labs ēdiens padara mūsu pusdienu galdu par miera oāzi, par vietu, kur mūsu dzīvnieciskais instinkts tiek apmierināts ar glanci, radot brīvu vietu mūsu cilvēcīgajiem sapņiem un vēlmēm."
Piedāvājam iedvesmoties no piecu pasaulslavenu mākslinieku iemīļotiem našķiem, dzērieniem un ēdieniem, kas apkopoti no māksliniekiem veltītām pavārgrāmatām un viņu memuāriem, lai kādureiz varētu paspīdēt ar gastronomisku performanci, aiz kuras stāv mākslas vēstures enciklopēdijas cienīgs stāsts (protams, ja vien izdosies sadzīt rokā nepieciešamās sastāvdaļas).