Foto: Caters News/Scanpix/LETA
Mākslas vēsturē pierādījumu tam, ka radošajiem cilvēkiem mēdz būt gana tuvas attiecības ar ēdienu, netrūkst. Sākot no holandiešu zelta laikmeta, kad mākslinieki lepni mālēja ar vīnogām, gaļu un vīnu nokrautas galda virsmas, beidzot ar 20. gadsimtu, kad ēdiens bija popārta (piemēram, Klāsa Oldenburga vai Endija Vorhola) mākslinieku uzmanības lokā.

Dāņu-islandiešu mākslinieks Olafurs Eliasons savulaik iezīmējis līdzības starp ēdmaņu un mākslu: "Māksla un ēdiena gatavošana daudzējādā ziņā ir līdzīgas; abas ir reaktīvas un kreatīvas, tās atdarina un akumulē viena otru. Labs ēdiens padara mūsu pusdienu galdu par miera oāzi, par vietu, kur mūsu dzīvnieciskais instinkts tiek apmierināts ar glanci, radot brīvu vietu mūsu cilvēcīgajiem sapņiem un vēlmēm."

Piedāvājam iedvesmoties no piecu pasaulslavenu mākslinieku iemīļotiem našķiem, dzērieniem un ēdieniem, kas apkopoti no māksliniekiem veltītām pavārgrāmatām un viņu memuāriem, lai kādureiz varētu paspīdēt ar gastronomisku performanci, aiz kuras stāv mākslas vēstures enciklopēdijas cienīgs stāsts (protams, ja vien izdosies sadzīt rokā nepieciešamās sastāvdaļas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!