Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs

Latvijas Nacionālais arhīvs uzsācis publikāciju sēriju par bagātībām, kas atrodamas arhīva bibliotēkā. Pirmais stāsts šajā sērijā ir par Latvijas preses karalienes Emīlijas Benjamiņas izloloto žurnālu "Atpūta", kas bija vispopulārākais preses izdevums starpkaru Latvijā. Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvājam aplūkot dažus no žurnāla "Atpūta" krāsainajiem vākiem.

Kā vēsta Latvijas Nacionālais arhīvs, daudzu simtu periodisko izdevumu vidū, kas iznāca Latvijā starp diviem pasaules kariem, vispopulārākais, neapšaubāmi, bija žurnāls "Atpūta". Tā pirmais numurs parādījās 1924. gada beigās. Pamazām izveidojās ļoti noteikts satura iedalījums, ietverot populārzinātniskus rakstus, nedēļas aktuālo notikumu fotoskatījumu Latvijā un pasaulē, īsu modes, rokdarbu, skaistumkopšanas iedaļu, atjautības uzdevumus, kādas valodas mācību turpinājumos, humora devu, stūrīti bērniem.

Pilnīgi neiespējami iedomāties "Atpūtu" bez vienlaikus divu romānu turpinājumiem – gan latviešu, gan tulkotiem. Te atrodami Pāvila Rozīša "Valmieras puikas", Jāņa Jaunsudrabiņa "Neskaties saulē", Viļa Lāča "Vecā jūrnieku ligzda", Kārļa Ieviņa "Pie teiksmotā ezera" – tie ir tikai daži piemēri.

Kad "Atpūtas" metiens sasniedza 40 000 eksemplāru, žurnāla vajadzībām iegādājās dobspiedes rotācijas mašīnu (pirmo Latvijā) un žurnālu iespieda krāsās. Tas vēl palielināja lasītāju skaitu.

Latvijas Nacionālā arhīva bibliotēkas krājumā ir pieejami žurnāla atsevišķi numuri.

Atgādinām, ka šobrīd piektdienu vakaros Latvijas televīzijā var skatīt vēsturisko daudzsēriju filmu "Emīlija. Latvijas preses karaliene" – tas ir stāsts sešās sērijās, kas aptver laiku no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla "Atpūta" pirmsākumiem līdz viņas bojāejai Sibīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!