Foto: Publicitātes foto
Norvēģijas festivālā "Insomnia" 20. oktobrī tiks prezentēts komponistes Lindas Leimanes, režisora Mārtiņa Grauda un mākslinieces Sabīnes Moores audiovizuālais kopdarbs "Latviešu zvēri", kuram par pamatu ņemts Ineses Zanderes pasaku krājumu ar tādu pašu nosaukumu.

Koncerts ir daļa no Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ grantu atbalstīta projekta LYRA, kas paredzēts bērniem un jauniešiem, portālu "Delfi" informē Rihards T. Edriksons, festivāla "Skaņu mežs" pārstāvis un viens no projekta realizētājiem.

Projekta nosaukums LYRA ir divu vārdu savienojums – norvēģu "lytte" ("klausīties") un latviešu "radīt". Rezultāts ir LYRA – atsauce gan uz uz seno mūzikas instrumentu, gan uz ziemeļu puslodes zvaigznāju, skaidro Endriksons.

Darbā "Latviešu zvēri" skaniskā un vizuālā veidā tik izstāstītas piecas pasakas bērniem, ko sarakstījusi mūsdienu latviešu rakstniece Inese Zandere. 2022. gada ziemā komponiste Linda Leimane kādā dzīvoklī nejauši atklāja ļoti saistošu bērnu dizaina grāmatu "Latviešu zvēri", kuras idejas autors ir mākslinieks Mārtiņš Grauds. 2022. gada vasarā uz grāmatas tekstuālā un vizuālā pamata Linda Leimane un Mārtiņš Grauds veido jaunu kopdarbu projektā LYRA, bērniem par prieku grāmatu atdzīvinot gan skaniskos ritmos un kinematogrāfiskos skaņu efektos, gan piešķirot tai kustības dzīvību un ēnu spēles.

Grāmata tapa 2009. gadā, kad netālu no Madonas tika fotografēts savdabīgais grāmatas projekts. Tas tapa sadarbībā ar apjomīgu komandu – aktieriem, tērpu māksliniekiem, fotogrāfu un režisoru. Šovasar Linda Leimane un Mārtiņš Grauds satikās dziļi mežā pie Āronas upes, lai notvertu grāmatā lasāmos skanējumus un radītu kopdarbu – unikālu skaņu celiņu audiovizuālajam darbam koncertā projektā LYRA bērniem. Mūziķe un vizuālā māksliniece Sabīne Moore radošajā procesā piedalījās ar animāciju veidošanu.

Koncertvakarā Norvēģijā būs dzirdams arī mākslinieces Annijas Bielskas (Annie Bielski) un Jenijas Bergeras Mīres (Jenny Berger Myhre) jaundarbs "Dzirnavas". Šis audiovizuālais priekšnesums ir balstīts norvēģu pasakā par diviem bērniem, ceļojumu uz elli un atpakaļ, un brīnumainām velna dzirnavām, kas var dot jebko, ko sirds kāro, taču ir jāzina, kā tās apturēt. Pasaku 1852. gadā fiksēja un publicēja stāstnieki Pīters Kristens Asbjornsens un Jorgens Mū.

Abi darbi iepriekš tikuši prezentēti arī Rīgas festivāla "Skaņu mežs" programmā. Koncerts notika 25. septembrī koncertvietā "Hanzas perons".

Festivāls "Insomnia" norit Trumsē. Tuvāk ar tā programmu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!